
In april 2005 zijn we met Kitty, Jan, Hennie en Kees naar de Ardennen gereisd om een heerlijk weekend te relaxen, maar ook lekker te wandelen. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte in het oosten van België (en vormt een groot deel van Wallonië), Noord-Luxemburg en een klein stukje van het aangrenzende Frankrijk.
De Ardennen zijn de westelijke uitloper van een massief van leisteen waartoe ook het in Duitsland gelegen Eifelgebergte behoort.

Men onderscheidt duidelijk een hoger gedeelte en een lager gedeelte in de Ardennen. De Hoge Ardennen liggen ten noorden van de rivier de Ourthe; hier vindt men dan ook de hoogste toppen die tot ver over de zeshonderd meter kunnen reiken. Zo is de hoogste heuvel de in de Hoge Venen gelegen Signaal van Botrange (694 meter). Een andere top is de in het noorden van de provincie Luxemburg gelegen Baraque de Fraiture (652 meter).
De Lage Ardennen liggen in het zuidwesten, in het zuiden van de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg en ook in het noorden van Frankrijk. De heuvels zijn hier over het algemeen nooit hoger dan vijfhonderd meter. Talloze kleine rivieren ontspringen in het Ardense heuvelland, zoals de Amblève, de Ourthe en de Semois. In een aantal daarvan zijn stuwmeren aangelegd zoals onder andere bij Eupen en Robertville, maar ook bij het plaatsje Trois-Ponts waar wij het weekend verbleven.
Klik voor een foto-indruk van deze korte trip op deze link.
Reisverslag:
We overnachtten in een huis in de buurt van Trois-Ponts. Vanuit Trois-Ponts hebben we bijvoorbeeld een aantal mooie wandelingen gemaakt, zoals naar de beroemde waterval van Coo.

Er wordt bij de Ardennen over twee indelingen gesproken. De eerste betreft een geologische indeling. Hierbij gaat het om het ‘eigenlijke Ardense heuvelland’. De grenzen hiervan worden min of meer gevormd door de rivier de Vesder en het daarboven gelegen Land van Herve in het noorden en de rivier de Semois en het daaronder gelegen Belgisch-Lotharingen (ook wel Gaume genoemd) in het zuiden. De westgrens betreft de Fagne-Famenne en de oostgrens de Eifel.Tussen de Fagne-Famenne en de Ardennen ligt een slechts enkele kilometers brede kalksteenformatie, de Calestienne.
De andere is een toeristische en cultureel-landschappelijke indeling, de ‘ruime opvatting’. Hierbij worden ook de gebieden rondom het eigenlijke Ardense heuvelland tot de Ardennen gerekend zoals de Condroz, de Fagne-Famenne zelf, en ook de Gaume, het Land van Herve en de Voerstreek.
De grenzen van deze ‘ruime’ Ardennen liggen bij de rivieren de Maas en de Samber in het westen, de Franse Maas bij Sedan in het zuiden, de Eifel in het oosten en het Nederlandse Zuid-Limburg in het noorden. Kort gezegd verstaat men er het hele Belgische grondgebied ten zuiden van de Samber en de Maas onder.