Denemarken

Blåvand (Danmark)
Blåvand

Inmiddels zijn wij een aantal keren voor een korte vakantie naar Denemarken gereisd

2009

In het voorjaar van 2009 zijn we een week naar het westen van Denemarken getrokken. We verbleven daar in een mooi huis (met eigen zwembad, sauna en ‘jakoezzz’) in het duinengebied van Blåvand.

Blåvand is een echt badplaatsje met vele winkeltjes en boetiekjes. Er zijn kledingwinkels, schoenwinkels, juweliers en galerieën. De winkels zijn bijna het hele jaar open. Ook zijn er veel cafés en restaurants. Het brede, witte strand bij Blåvand is uitgestrekt en daardoor perfect voor iedereen die wil genieten van de zon, de zee en het surfen. Naast het strand heeft Blåvand een uitgestrekt duinengebied in alle windrichtingen.Op het strand zijn ook de resten te zien van Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Nordby op Fanø
Nordby op Fanø

Het strand ten zuiden van Blåvands Fyr, de vuurtoren, is drukker vergeleken met het strand aan de noordzijde. Dit komt doordat het zuidelijk deel redelijk beschut is. Blåvand ligt tussen verschillende natuurgebieden die licht glooiend zijn. Naast heide, bossen, witte zandstranden en de zee, ligt Blåvand ook nabij Filsø. Dit was ooit één van de grootste meren in Denemarken. Nu is het een vogelreservaat van 150 hectare groot. Ook bij Skallingen vinden veel trekvogels hun voedsel of rusten zij. Het is één van de mooiste natuurgebieden in Denemarken. Skallingen heeft uitzicht over het waddeneiland Fanø en de stad Esbjerg, waar we allebei een bezoek brachten.

Klik voor een foto-indruk van deze trip op onderstaande linken:

Esbjerg, Fanø en Legoland
Blåvand en Ribe

Reisverslag:

In Blåvand is van alles te doen. Naast het strand is er in de omgeving van Blåvand een netwerk van fietspaden. En Blåvand is, ook door het glooiende landschap en de natuurgebieden, aantrekkelijk voor wandelaars.

Ribe
Ribe

Op een grotere afstand van Blåvand is nog meer te ondernemen. Zo ligt op een kleine 70 kilometer het mooie middeleeuwse stadje Ribe met het museum over de Vikingtijd en de middeleeuwen in Denemarken. Er zijn nog meer musea in de omgeving, zoals het Esbjerg Kunstmuseum, met Deense kunst van circa 1910 tot nu en het Blåvandshuk Egnsmuseum. Dit museum toont bijvoorbeeld de meubels en gereedschappen uit een boerenhuis in Denemarken.

Het Horns Rev (Hoorns Rif) ligt ongeveer 2 km vanaf Blåvand in zee en is het grootste windmolenpark ter wereld. Bij de vuurtoren van Blåvand is een windmolententoonstelling.

In Oksbøl, ongeveer 15 km van Blåvand, ligt de mooie witte Aal kirke. De kerk dateert uit 1100 en is vooral bekend door de kalksteenschilderijen. En natuurlijk moeten we het befaamde Legoland in Billund niet vergeten, ongeveer 80 km van Blåvand. Dit is één van de bekendste attracties van Denemarken, bestaande uit meer dan 50 miljoen Lego-steentjes en 50 attracties.

2015

In mei 2015 zijn we een aantal dagen naar de omgeving van Svendborg (Fyn) gereisd. Op het tegenover Svendborg gelegen eiland Tåsinge overnachtten we in de gelijknamige B&B.

Klik voor een foto-indruk van deze trip op onderstaande linken:

Odense
Ærø
Tåsinge en Langeland

Reisverslag:

Volgt nog……..