Hinterstoder

Wurzeralm (Spital am Pyhrn, Austria)
Wurzeralm (Spital am Pyhrn)

Een aantal jaren geleden hadden we het dorp ook al een paar dagen bezocht,  maar in mei 2011 zijn we opnieuw naar het mooie dorpje Hinterstoder in het Stodertal (Oostenrijk) afgereisd. Hinterstoder is een dorpje dat ook wel de bijnaam "Parel der Alpen" draagt, en dat is een terechte keuze. Het is een heerlijk dorpje, waar je zowel in de winter als in de zomer kunt genieten van een fijne vakantie.

Salzburg
Salzburg

Je kunt er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en fietsen door de prachtige natuur, zoals bij de Schiederweiher en de Strumboding-waterval. Dit keer verbleven we een week in het dorp, zodat we een flink aantal wandeltochten in de omgeving konden ondernemen.
Ook nu overnachtten we weer in het fijne hotel Poppengut. Naast de perfecte accomodatie en keuken staat dit hotel ook bekend als wandelhotel. Door het hotel worden veel mooie (berg)wandelingen en klettersteigen georganiseerd, onder begeleiding van een gids.

Klik voor een foto-indruk van deze korte trip op onderstaande linken:

Stodertal en Windischgarsten
Salzburg en Spital am Pyhrn

Reisverslag

Naast het feit dat we een aantal wandelingen in de omgeving van Hinterstoder hebben gemaakt, zoals in Vorderstoder, op de Wurzeralm bij Spital am Pyhrn en de Gowilalm bij Windischgarsten, zijn we ook een dag naar de prachtige stad Salzburg gegaan. Salzburg telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee de vierde stad van het land. De stad ligt aan de Salzach in de streek Flachgau, vlakbij de grens met Duitsland. Salzburg is vooral beroemd als de geboortestad van Mozart en organiseert ’s zomers de Salzburger Festspiele.

Baumschlagerreith
Baumschlagerreith in de omgeving van Hinterstoder

De veelbezochte binnenstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ze wordt gedomineerd door barokgebouwen, waaronder de Salzburger Dom, en door de vesting Hohensalzburg, een middeleeuwse burcht op een heuvel, 120 meter boven de stad. Salzburg is sinds het einde van de achtste eeuw de hoofdplaats van een aartsbisdom, waarvan de invloed zich tot ver in Beieren en Oostenrijk uitstrekte.

Het oudste monument van Salzburg is de benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter), die uit 696 dateert en werd gesticht door de missionaris Rupert van Salzburg. Het geldt als het oudste klooster van Oostenrijk en herbergt de oudste bibliotheek van het land. De Romaanse stiftskerk heeft een rococo-interieur. De geschiedenis van de Dom van Salzburg gaat terug tot 774, toen de eerste basiliek werd voltooid. De Romaanse Dom brandde in 1598 echter af en werd vervangen door de huidige barokke kerk uit 1611, die werd ontworpen door Vincenzo Scamozzi en Santino Solari. De 71 meter hoge koepel werd in de Tweede Wereldoorlog door een vliegtuigbom getroffen. De restauratie was in 1959 voltooid. De Dom is gewijd aan de missionarissen Rupert en Virgilius.

De bouw van de vesting Hohensalzburg begon in 1077. Deze omvangrijke vesting is het symbool van de stad. Ze werd slechts één keer belegerd (in 1525/26) en het is opvallend in welke goede staat de burcht bewaard is gebleven. Sinds 1900 is het complex met een kabeltrein te bereiken. Het geboortehuis van Mozart staat aan de Getreidegasse en is inmiddels een museum. Verder zijn er nog het rococoslot Leopoldskron uit 1740, in het stadsdeel Leopoldskron-Moos, het barokke slot Mirabell uit 1606 en de Franciscanerkerk, een Romaanse kerk met een barokke façade.

Een bezienswaardigheid met de bijsmaak van de Tweede Wereldoorlog is het woonhuis van de muzikale familie Von Trapp. Het verhaal van hun vlucht na de Anschluss in 1938 werd de basis van de musicalfilm ‘The Sound of Music’. Het huis aan de Traunstraße 34 in Salzburg werd van 1938 tot 1945 bewoond door SS-leider Heinrich Himmler. Momenteel wordt het huis door de Villa Trapp Foundation beheerd en doet het dienst als hotel en trouwlocatie.