Jersey (Channel Islands)

Saint Aubin's Bay (Jersey (Channel Islands)
Saint Aubin’s Bay

Om onze bruiloft van 6 mei 2004 voor te bereiden, zijn we in het najaar van 2003 naar het Kanaaleiland Jersey gereisd. Met de auto zijn we naar Saint Malo in Bretagne gereden waar we de veerboot namen naar St. Helier, de hoofdstad van Jersey. Jersey is een eiland op 22 kilometer voor de Franse kust van Normandië in de baai van de befaamde Mont Saint-Michel. Het is het grootste van de Kanaaleilanden.

Rozel Bay
Rozel Bay

Vanouds was het eiland afhankelijk van de visvangst. Vissers van Jersey gingen zelfs vissen bij IJsland en verkochten de vis (in die tijd waarschijnlijk in gezouten vorm) in vele andere landen, en kwamen met de handelsproducten weer terug naar huis. Tegenwoordig is de economie van Jersey voornamelijk gebaseerd op internationale financiële diensten. Dit komt door het gunstige belastingklimaat. Evenals Guernsey wordt Jersey gezien als belastingparadijs. Het eiland kent bijvoorbeeld geen btw. De tarieven voor de inkomstenbelasting zijn lager dan algemeen op het Europese vasteland.

Het toerisme is hierna de belangrijkste bron van inkomsten. In 1996 was de financiële sector verantwoordelijk voor 60% van de inkomsten en het toerisme voor 24%. Daarnaast is de landbouw vanouds een bron van inkomsten.

Klik voor een (bescheiden) foto-indruk van deze korte trip op deze link. Deze foto’s zijn nog gemaakt met een oudere DV-camera, dus van matige kwaliteit.

Reisverslag:

We overnachtten, net als in onze huwelijksweek, in het prachtige Beau Couperon Hotel in Rozel Bay aan de noordoost-zijde van het eiland. Dit hotel is onderdeel van een oud Napoleontisch fort met uitzicht over een prachtige baai. Helaas is het hotel inmiddels gesloten omdat het monumentale gebouw is verkocht en een nieuwe (woon)bestemming gaat krijgen.

Elizabeth Castle
Elizabeth Castle

Het eiland meet 16 km van oost naar west en 10 km van noord naar zuid. Het heeft een oppervlakte van 116 km² en een kustlijn van 70 km. De territoriale wateren bedraagt 3 zeemijlen en de visserijzone 12 zeemijlen. De belangrijkste havenplaatsen zijn Gorey, Saint Aubin en Saint Helier. Er is veel te ondernemen op het eiland. Zo kun je Jersey Zoo bezoeken, dwalen door de Jersey War Tunnels, gezellig winkelen in St. Helier, luieren en wandelen op de mooie stranden in het zuiden van het eiland en natuurlijk Elizabeth Castle bekijken, de locatie van ons huwelijk.

Er wonen ruim 90.000 mensen op het eiland, waarvan 30% in de hoofdstad. Het is net zoals Guernsey en het in de Ierse Zee gelegen Man geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar een Brits Kroonbezit, ook is het geen onderdeel van de Europese Unie. Jersey vormt samen met de onbewoonde eilandgroepen Minquiers, Ecréhous, Les Pierres de Lecq en andere rotsen en riffen het autonome baljuwschap (Engels: bailiwick) Jersey. Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor de verdediging van Jersey. Jersey maakt deel uit van de Common Travel Area: een gebied waarin inwoners van de Republiek Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Jersey, Guernsey en het Isle of Man vrij kunnen reizen zonder paspoort met een minimaal aantal identificatiepapieren.

Het eiland bestaat uit een plateau dat oploopt vanaf de zandbaaien in het zuiden tot de kliffen in het noorden. Het plateau wordt doorsneden door valleien in de noord-zuid richting. Het hoogste punt is de Les Platons met 143 meter boven zeeniveau.

Het klimaat op het eiland is gematigd met milde winters en koele zomers. De gemiddelde temperatuur is 11,6 graden en is gelijk aan het klimaat aan de zuidkust van Engeland. Het gemiddeld aantal uren zon bedraagt een kleine 2000 uur per jaar.