Tsjechië

Prague Castle with the St. Vitus Cathedral (Prague, Czech Republic)
Burcht van Praag met de St. Vitus Kathedraal

In september 2011 zijn wij een aantal dagen gaan logeren in het huis van een oom en tante van Jenneke in Stupná bij Nová Paka (Tsjechië). Van daaruit hebben we een aantal mooie tochten gemaakt, zoals naar de stad Praag die wij al sinds het begin van de jaren negentig niet meer bezocht hadden en naar het Reuzengebergte in het noorden van Tsjechië. Daar hebben wij de hoogste berg van Tsjechië beklommen, de Sněžka (1602 meter).

Dal van de Sněžka
Dal van de Sněžka

Praag is de hoofdstad en grootste stad van de republiek Tsjechië. De officiële naam is ‘hlavní město Praha’, wat hoofdstad Praag betekent. Praag wordt beschouwd als één van de mooiste steden van Europa en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook de op vijf na meest toeristische stad van Europa. ‘De Gouden Stad’, zoals de bijnaam van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Tot en met het jaar 1992 was Praag ook de hoofdstad van het toenmalige Tsjecho-Slowakije.

Klik voor een foto-indruk van deze korte trip op deze link.

Reisverslag:

Het grootste deel van de bezienswaardigheden in Praag is te vinden in de binnenstad, die ongeveer samenvalt met het district Praag 1, en dan vooral in de Oude Stad. Alle toeristen komen samen bij het Plein van de Oude Stad, waar een van dé symbolen van Praag, het astronomisch uurwerk, te vinden is. Een ander bezienswaardig plein is het Wenceslasplein, ten oosten van het Plein van de Oude Stad. De bekendste brug van Praag, de Karelsbrug, ligt aan de andere kant van de Oude Stad. Deze brug uit 1357 verbindt de Oude Stad met een andere wijk in het centrum, Malá Strana. In De Kleine Zijde, zoals de vertaling van deze naam luidt, is een groot aantal paleizen te vinden, die tegenwoordig vooral als ambassade gebruikt worden.

Staroměstské náměstí
Staroměstské náměstí (Plein van de Oude Stad)

Midden in de Oude Stad ligt een klein wijkje, dat historisch de joodse wijk is. Josefov, zoals de wijk heet, bezit nog vele bezienswaardigheden die herinneren aan het joodse verleden, zoals de Oude Joodse Begraafplaats en het geboortehuis van de schrijver Franz Kafka, één van de bekendste inwoners van Praag.

Aan twee kanten van het centrum bevindt zich een vesting. Aan de zuidkant is dat Vyšehrad, waar binnen de vesting een kerk en begraafplaats zijn. Op de begraafplaats zijn vele interessante graven en graftombes te vinden van veel bekende Tsjechen, waaronder van de componisten Antonín Dvořák en Bedřich Smetana. Aan de noordwestzijde is dat de Praagse Burcht op de heuvel Hradčany. Deze laatste, in de 9e eeuw gebouwde, burcht is de grootste ter wereld.

Het Reuzengebergte, het doel van een andere tocht die we gemaakt hebben, is een gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen. Het maakt deel uit van de bergketen van de Sudeten. Het Reuzengebergte is ongeveer veertig kilometer lang en meer dan twintig kilometer breed. De gemiddelde hoogte bedraagt 1200 meter met enkele uitschieters daarboven. Zo is de hoogste berg de Sněžka (Pools: Śnieżka, Duits: Schneekoppe), die op de Pools-Tsjechische grens ligt en tot 1603 m boven zeeniveau reikt. Enkele andere bergtoppen zijn de Lucní hora (1555 m), de Studnicná hora (1554 m) en de Vysoké kolo (1506 m). De hoofdkam van het Reuzengebergte is ongeveer evenwijdig aan de Poolse grens gelegen. Deze hoofdkam bestaat onder meer uit de hiervoor vermelde Sněžka en de Vysoké kolo alsmede uit de granietrotsen Musžké kameny (Mannenrots) en Dívčí kameny (Meisjesrots). Delen van het Reuzengebergte zijn als Nationaal Park aangewezen: het Krkonošský národní park