Yorkshire

Whitsundale (Yorkshire, England)
Whitsundale

Na een aantal bezoeken aan Londen en andere delen van het zuiden van Engeland, en onze wens een keer een korte wandelvakantie te houden, vlogen we in het voorjaar van 2003 naar Manchester en huurden een auto om de Yorkshire Dales te verkennen. Daar wilden we bijvoorbeeld een aantal wandelingen doen in het Three Peaks-district.

Reeth
Reeth

De Yorkshire Dales vormen een heuvellandschap in Noord-Engeland dat voornamelijk ten oosten van de waterscheiding van de Pennines ligt. Het maakt vooral deel uit van het graafschap North Yorkshire, een klein gedeelte is gelegen in Cumbria. Het beeld dat men in deze omgeving aantreft bestaat uit donkere heuveltoppen, steile hellingen, groene dalen met stapelmuurtjes, en stevige boerderijen en veldschuren. De heuvels ogen als majestueuze toppen, vooral als ze besneeuwd zijn. Na zware regenval, en wij zullen dat een aantal jaren later ook merken op de Pennine Way, veranderen de kleine stroompjes in woest kolkende rivieren.

Klik voor een (bescheiden) foto-indruk van deze korte trip op deze link. Deze foto’s zijn nog gemaakt met een oudere DV-camera, dus van matige kwaliteit.

Reisverslag:

We overnachtten in de gezellige George and Dragon Inn in Aysgarth. Aysgarth is bekend van de watervallen, maar ligt ook dichtbij mooie plaatsen als Hawes, Muker en Thirsk, bekend van The World of James Herriot (23 Kirkgate, Thirsk), waar we ook een bezoek brengen. Het is de befaamde praktijk van de dierenarts James Herriot.

Heel veel schapen in Yorkshire!
Heel veel schapen in Yorkshire!

Maar het zou jammer zijn om in dit prachtige nationale park geen wandelingen te maken en daarom besluiten we om in de buurt van Aysharth een paar mooie wandelingen te ondernemen zoals naar de top van Penhill en naar de hoogste top van de Three Peaks, Whernside (736 meter).

In het 1760 km2 grote park bevinden zich vier grote en talloze kleinere dalen, die worden omringd door heuvels met soms rotsige steile toppen. Het bredere en beboste Wensleydale, dat dwars door het gebied heenloopt, staat bekend om de kastelen, watervallen en kaas die in de zuivelfabriek bij het dorpje Gayle wordt gemaakt. Het smalle Swaledale in het noorden is omzoomd met steile hellingen. De wilde en desolate vallei, waarin bijvoorbeeld het plaatsje Keld ligt, bevindt zich te midden van de even woeste hoge gronden.

De Tan Hill, befaamd van de hoogste inn van Engeland (528 meter), heeft zijn naam aan een bijzondere schapensoort gegeven. Het beeld van het lange en kronkelende Wharfedale in het hart van de Yorkshire Dales wordt bepaald door pittoreske dorpjes. Vanaf de Cow en Calf Rocks die in de buurt van Burleigh Woodhead verrijzen, heeft men een fantastisch uitzicht over de omgeving. In het westen ligt het Ribblesdale in een glooiend landschap met kalksteen kloven en hoog oprijzende toppen. Vanaf de top van de Ingleborough Hill in het Three Peaks-district kan men op een heldere dag zelfs het eiland Man zien liggen.