Canada

Newfoundland (Canada)
Newfoundland

De meeste reizen naar Canada gaan naar het westen van het enorme land, zoals British Columbia en de Rockies. Wij hebben tijdens deze reis het oosten van Canada bezocht, ook wel Atlantisch Canada genaamd. Deze Atlantische provincies staan bekend om hun ruige rotskusten, kleine vissersplaatsjes en prachtige stranden. Elke provincie in het oosten heeft zijn eigen cultuur en karakter. In het noordoosten van New Brunswick bijvoorbeeld bloeit nog steeds de Franstalige Acadische cultuur, terwijl de zuidkust van deze provincie de ongerepte, door het getij uitgesleten Fundy Bay biedt. Nova Scotia is befaamd om zijn prachtige Cabot Trail, maar heeft ook mooie vissersplaatsjes als Lunenburg en Annapolis Royal, de enige stad in Canada die tot National Historic Site is uitgeroepen. Prins Edward Island is bekend om zijn groene akkers, zandstranden en vangst van kreeften. In Newfoundland rijzen de bergen van het Gros Morne National Park 800 meter hoog boven de fjorden in het westen van het eiland op.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Nova Scotia
New Brunswick
Prince Edward Island en Cape Breton (Nova Scotia)
Newfoundland (west)
Newfoundland (oost)

Peggy's Cove, Nova Scotia
Peggy’s Cove, Nova Scotia

Reisverslag:

Het is vanaf Amsterdam niet mogelijk rechtstreeks naar Halifax te vliegen, daarom maken we op de heenreis eerst een tussenstop in Montreal voordat we doorvliegen naar de hoofdstad van Novia Scotia. We nemen een taxi naar ons eerste hotel in Halifax. Het is al laat op de avond, morgen zullen we onze huurauto ophalen.
Halifax is een fascinerende stad met fraaie kades, mooie parken en een mengeling van moderne en oude architectuur. Aan alles is te zien dat de stad aanvankelijk is gesticht als legerplaats, zoals rond Citadel Hill met zijn mooie Old Town Clock aan de voet. Halifax moest in de 18de eeuw het centrum van de Britse militaire macht ten noorden van Boston worden. De wijk ten westen van Brunswick Street is heuvelachtig en groen en daarmee ideaal voor een mooie wandeling. Ook een bezoek aan de overdekte markthal in het centrum is een aanrader. Aan het eind van de dag gaan we nog naar Pier 21, het “Ellis Island” van Oost-Canada, waar meer dan 1 miljoen immigranten en vluchtelingen aankwamen.

Iceberg Alley en Humpback Whale
Iceberg Alley en een bultrug

De volgende dag verlaten we Halifax om de mooie Lighthouse Route langs de zuidelijke kustlijn van Nova Scotia te rijden. We bezoeken natuurlijk de vuurtoren van Peggy’s Cove, waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde plekken van Canada, bovenop verweerde, granieten rotsen. We bezoeken ook de mooie vissersplaatsjes Mahone Bay, met zijn vele kerken, en Lunenburg dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We overnachten verderop aan de kust, in Liverpool.
Vanuit Liverpool verlaten we de volgende dag de kust en steken het eiland Nova Scotia dwars over. We rijden langs het Kejimkujik National Park met zijn uitgestrekte bossen, rivieren en meren. Een heel groot contrast ten opzichte van de kust van Nova Scotia. Aan de westkust van Nova Scotia aangekomen, bezoeken we het historische plaatsje Annapolis Royal. Dit was de eerste hoofdstad van de kolonie Nova Scotia. We bezoeken daar het eeuwenoude Fort Anne. We overnachten in het plaatsje Digby, waar vandaan de andere dag de veerboot naar New Brunswick zal vertrekken.