Ierland

Ladies View (Ring of Kerry, Ireland)
Ladies View (Ring of Kerry)

De veelgeprezen Atlantische kust van Ierland, van de ruige kliffen van Cork en Kerry tot de afgelegen schiereilanden van het noordwesten, heeft een grote aantrekkingskracht.Maar je zou teveel missen als je het Ierse binnenland links laat liggen. De meeste streken herbergen een schat aan historie: van de neolitische bezienswaardigheden in Midden-Ierland tot de Normandische kastelen in het noorden en de landhuizen in het zuidoosten. In 2000 hebben wij een rondreis door dit mooie land gemaakt. Met de eigen auto maakten wij een ‘landbridge’ in Engeland, door van Harwich naar Holyhead in Noord-Wales te rijden en daar de oversteek naar Dún Laoghaire ten zuiden van Dublin te maken.

Klik hier voor een selectie van de foto’s die we tijdens deze rondreis hebben gemaakt.

Reisverslag:

We hebben een rondreis van twee weken gemaakt en in die periode een kleine 2000 kilometer over het eiland afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1: Dublin – Waterford
Na aankomst in Ierland reden we richting Waterford aan de zuidkust van Ierland.

Dag 2 en 3: Waterford – Cork
Via de zuidkust reden we naar Union Hall in de buurt van Cork voor twee overnachtingen. Wij reden langs de zuidkust, maar er is ook een mooie route via het binnenland mogelijk, bijvoorbeeld via de Rock of Cashel. Je kunt Cork bezoeken of de nabijgelegen plaatsen Kinsale, Blarney of Cobh. Cobh was de laatste aanlegplaats van de Titanic. Ook kun je natuurlijk winkelen of een museum bezoeken in Cork.

Union Hall
Union Hall

Dag 4 en 5: Cork – Kenmarek
Via de zuidkust en Bantry Bay reden we richting Kenmare, waar we twee nachten verbleven. Onderweg kun je met een bootje naar de mooie tuinen op Garinish Island. In een rondreis door heel Ierland mag de Ring of Kerry natuurlijk niet ontbreken. Deze bekende tocht over het Iveragh-schiereiland gaat door schitterende natuur, je hebt prachtige uitzichten over baaien en de MacGillyCuddy’s, de hoogste bergketen van Ierland.

Dag 6 en 7: Kenmare – Lisdoonvarna
Via het binnenland (je kunt ook per ferry over de monding van de Shannon gaan) reden we naar Lisdoonvarna, gelegen in The Burren, voor wederom twee overnachtingen. Onderweg kun je een stop maken bij Bunratty Castle met het openluchtmuseum. Vanuit Lisdoonvarna, zelf bekend van het Matchmaking Festival, bezochten wij de indrukwekkende Cliffs of Moher, die ruim 200 meter uit de Atlantische Oceaan oprijzen. Verder heb je uitgebreid de gelegenheid om The Burren te verkennen. Dit kalkstenen plateau lijkt op een maanlandschap. In de spelonken van het plateau groeien de meest zeldzame planten.

Cliffs of Moher
Cliffs of Moher

Dag 8: Lisdoonvarna – Clifden
’s Morgens reden we naar de gezellige plaats Galway. ’s Middags reden we door naar Connemara, een prachtige streek waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan. We verbleven een nacht in Clifden.

Dag 9 t/m 11: Clifden – Bundoran
We reden door County Mayo, met haar woeste landschap van meren, rivieren en bergen. Vervolgens volgden we de westelijke kustweg en kwamen in de drukke, maar gezellige kustplaats Bundoran, waar we drie nachten verbleven. Hier volgden we grotendeels de kust naar het stadje Donegal met het gelijknamige kasteel. Bijzonder mooi is de route naar Glencolumbkille, een bochtige smalle weg met prachtige uitzichten over de oceaan. Ook een aanbeveling is het uitgestrekte Glenveagh National Park met kasteel en bijbehorende tuinen, voor een rustige wandeling.

Dag 12 t/m 14: Bundoran – Bray
We maakten een lange, maar mooie tocht, dwars door het laagland van Centraal Ierland naar de Boyne Valley, waar je de uit het stenen tijdperk afkomstige grafheuvels kunt bezoeken. We verbleven drie nachten in Bray, ten zuiden van Dublin. Uiteraard kun je de fascinerende en veelzijdige hoofdstad van Ierland verkennen: het Trinity College, Grafton Street, St. Patrick’s Cathedral, de gezellige winkelstraten en de mooie 18e eeuwse pleinen. Verder kun je de magnifieke tuinen van Powerscourt bezoeken ten zuiden van Dublin. Of de prachtige Wicklow Mountains met o.a. het kloosterstadje Glendalough.