IJsland

Jökulsárlón (Iceland)
Jökulsárlón

IJsland is echt een uniek land. Nergens tref je zo’n grote verscheidenheid aan natuurverschijnselen aan als op dit noordelijke eiland: grillige rotsformaties, fraaie tafelbergen, kleurrijke gas- en heetwaterbronnen, indrukwekkende gletsjers, allerlei soorten watervallen, een zeer rijk vogelleven en nog veel meer.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Dag 1 en 2 Reykjavík en de Gouden Cirkel
Dag 3 Zuid-IJsland
Dag 4 Vatnajökull en omgeving
Dag 5 en 6 Oost-IJsland
Dag 7 en 8 Mývatn en Húsavík
Dag 9 t/m 13 Noord- en West-IJsland

Uit deze foto’s blijkt inderdaad dat IJsland een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars, fotografen, geologen en ornithologen is. Op één voorwaarde uiteraard: je moet je niet laten weerhouden door wat kou, regen of wind. Het is het allemaal waard!

Reisverslag:

We hebben een rondreis van twee weken gemaakt en in die periode bijna 2500 kilometer over het eiland afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1
Vanaf Schiphol vlogen we naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Nadat we onze huurauto hadden opgehaald, reden we direct naar de dichtbij gelegen Blue Lagoon voor een bad in het blauwwitte water dat afkomstig is van een geothermische centrale. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. We reden daarna verder en overnachtten aan de zuidkust in
Selfoss.

Dag 2
Op deze dag reden we een populaire route, de Golden Circle. We reden langs de zuidkust naar Thingvellir. Dit Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir
rijdt we via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnengebied met de geiser Strokkur. Hierna rijdt we een stukje door naar de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. We overnachtten opnieuw in
Selfoss.

Godafoss
Godafoss

Dag 3
Vandaag reden we verder langs de ringweg. We kwamen o.a. langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg hadden we een mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook zagen we de Westmaneilanden voor de kust liggen. Na Hvolsvöllur reden we langs de waterval Seljalandsfoss en daarna door naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. Ook hoger in de rivier liggen prachtige kleinere watervallen, die te voet makkelijk te bereiken zijn. Verder treft je in Skógar een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Bij de Mýrdalsjökull reden we naar de voet van een gletsjertong. Bij het dorpje Vík gingen we naar de vogelrotsen van Dýrholaey, waar we een groot aantal papegaaiduikers aantroffen. Na Vík reden we over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull-ijskap. Vervolgens kwam Kirkjubaejarklaustur in zicht.  Daar hebben we een wandeling gemaakt door de prachtige kloof Fjadrárgljúfur. We overnachtten in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur.

Dag 4
Deze vierde dag hadden we continu zicht op de grote gletsjer Vatnajökull, die maar liefst 8000 km2 groot is! Het Nationaal Park Skaftafell ligt daar in een bloem- en bosrijk gebied, met o.a. de waterval Svartifoss. Hier hebben we een schitterende wandelingen gemaakt langs een gletsjertong van de Vatnajökull. Het bezoekerscentrum is daar ook de moeite waard. Men heeft er veel informatie over de omgeving en prachtige filmbeelden van IJslands natuurgeweld. Je kunt hier ook een excursie maken (van juni tot begin augustus) naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere interessante zeevogels. Vandaag overnachtten we in de omgeving van Höfn.

Dag 5
Vandaag reden we naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het en als je er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijp je waarom velen in de ban van het meer zijn. Het is werkelijk sprookjesachtig, dit meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. We hebben hier gewandeld en al struinend langs de oever van het meer ontdek je steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Als alternatief voor de wandeling kun je overigens ook een mooie boottocht op het meer maken. Je ziet er ook zeehondjes zwemmen in de smalle doorgang naar zee. De overnachting was opnieuw in Höfn.

Dag 6
Via de fjordenroute reden we richting het noorden. Onderweg stopten we in het mooie plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kun je heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. Mocht het meezitten qua tijd, dan kun je hier ook een bootexcursie overwegen naar het eiland Papey. Deze boot vertrekt vanuit de haven van Djúpivogur. Langs de fjordenkust kun je onderweg nog een bezoekje brengen aan het stenenmuseum Steinasafn Petru van Petra Sveinsdóttir, bij Stödvarfjördur. Zij is inmiddels een beroemde IJslandse en heeft een mooie collectie mineralen en fossielen bijeengebracht in haar museumpje. We overnachtten in Egilsstadir in het oosten van IJsland.

Dag 7
Via een prachtig en vrijwel verlaten ‘woestijngebied’ reisden we naar Mývatn (het ‘Muggenwater’). Onderweg hadden we lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. In de loop van de middag kwamen we aan in het Mývatn-gebied. We bezochten daar bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. In 2004 is het ‘nature bath’ in Mývatn geopend. Dit is een mineraalrijk bad (net als de Blue Lagoon) gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het kokende Námaskard. We zijn daar heerlijk even gaan badderen. ‘s Avonds hebben we nog een wandeling gemaakt in de omgeving. Donker wordt het toch bijna niet! We overnachtten aan de rand van het meer.

Dag 8
De eerste helft van de dag zijn we gaan wandelen door het lava-labyrinth Dimmuborgir, zijn we naar de Hverfjall (een explosiekrater) geweest en hebben we de Grotagjá (een grot met warm water) bezocht. De rest van de dag bezochten we het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Het warme zwembad van Reykjahlíd is ook een aanrader. Eventueel kun je de dag gebruiken om een dagexcursie naar de spectaculaire vulkaan de Askja te maken. Astronauten hebben hier in het verleden getraind en als je dit gebied bezoekt zul je vanzelf begrijpen waarom.

Glaumbær
Glaumbær

Dag 9
Vanuit Mývatn kun je een mooie tocht maken langs de noordkust. Allereerst zijn we naar Húsavík gegaan voor een walvisexcursie. Je kunt hier ook een boottocht maken naar het eilandje Lundey. Iets verder naar het oosten ligt het nationale park Jökulsárgljúfur. Dit park herbergt de grote gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum en een schitterende canyon. Aan de noordkant ligt het mooie hoefijzervormige dal Ásbýrgi, dat door zijn beschutte ligging dicht begroeid is met berkenbomen. Ten zuiden daarvan liggen de Hljódaklettar of echorotsen, waar je een mooie wandeling kunt maken. Met een gewone auto kun je hier overigens niet verder; met een 4WD kun je de weg vervolgen naar de Dettifoss, over weg 864. Vanaf de Dettifoss kun je ook nog doorlopen naar de meer stroomopwaarts gelegen Selfoss. We overnachtten opnieuw aan het meer.

Dag 10
Vandaag reden we in westelijke richting. Op de route kom je langs de waterval Godafoss. Je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van de fraaie omgeving met de prachtige waterval en basaltformaties in de zijwanden van het rivierdal. Vervolgens bereik je Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In Akureyri tref je onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kun je een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Na een mooie rit verder naar het noorden overnachtten we in Saudarkrokur. Dit gebied staat bekend om de IJslandse paarden.

Dag 11
Iets ten zuiden van Saudarkrokur ligt Glaumbaer, waar we de dag begonnen met een museumbezoek. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar je een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Daarna verlieten we de Skagafjördur en vervolgden de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Vlak na Blönduós kun je kiezen voor een rit over het schiereiland Vatsnes. Bij mooi weer is dit absoluut een aanrader. Bij minder mooi weer kun je tot de basaltrots Hvítserkur rijden en weer terug. Deze 15 meter hoge rotsformatie in zee, lijkt op een prehistorisch dier. Als je naar het strand afdaalt en stukje langs de zee loopt, heb je bovendien een grote kans om zeehonden te zien zwemmen of te zien liggen op de zandbanken. Ook bij Hindisvík en verder de hele weg langs de kust van Vatnsnes, kun je zeehonden in het water spotten. Daarna vervolgden we de ringweg weer om daarna af te buigen naar het schiereiland Snaefellsnes, waar we overnachtten.

Dag 12
Vandaag hadden we de tijd om het schiereiland Snaefellsnes te bekijken. Langs de grillige kustlijn liggen veel vissersplaatsjes. Tussen twee van die kustdorpjes maakten we een prachtige wandeling. Van Hellnar liepen we naar Arnastapi, waarbij een klein pad langs de basaltrotsen voert, waar enorm veel zeevogels nestelen. Je kunt in circa 2-3 uur heen en terug lopen. Je kunt ook genieten van de gletsjer Snaefellsjökull (je kunt hier een tocht met een sneeuwscooter maken). In de middag reden we naar het fotogenieke kerkje en kleurige lavastrand van Budir. Vanuit Olafsvík aan de noordkant van het schiereiland worden natuur- en vogelboottochten georganiseerd.

Dag 13
We reden vandaag rustig terug naar Reykjavík. Je kunt onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Reykholt is tevens de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38°C. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Uiteindelijk bereikten we Reykjavík

Dag 14
In Reykjavík hadden we nog een dag te besteden. Reykjavík is een moderne hoofdstad met een levendig centrum. Er is genoeg te beleven: veel mooie winkels in de hoofdstraat, diverse musea, moderne architectuur en bij mooi weer kun je naar het bijzondere strand van Reykjavík, Nauthálsvík. Er zijn ook een aantal excursiemogelijkheden vanuit Reykjavík, zoals bijvoorbeeld een avontuurlijke superjeep-excursie door de binnenlanden van IJsland. In de avond is er ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.