Noordkaap

Lofoten (Norway)
Lofoten

Snow-covered hills and a smell of heath and moorland. A fresh breeze blowing towards us over crystal-clear water from fjords which wind their way into the remotest corners. Where in summer the sun never dissapears, merely touching the horizon before rising again and pursuing its course across the sky. People who express their feelings spontaneously and speak animatedly in a sing-song tone, as if they cannot restrain their joy at escaping from the eternal darkness of winter.

De Noorse actrice, regisseur en schrijfster Liv Ullmann had het gevoel dat de Noordkaap bij mensen losmaakt niet mooier kunnen omschrijven. Het beschrijft in ieder geval het gevoel dat wij zelf hebben ondervonden op onze reis van ruim 7000 kilometer door de 4 noordelijke landen.

Landen met een machtige natuur; hoge bergen, watervallen, uitgestrekte bossen, prachtige fjorden en gezellige steden. We hebben enorm genoten van deze rondreis, met uiteraard de absolute hoogtepunten: een onbewolkte avond en nacht op de Noordkaap en de schitterende Lofoten voor de kust van Noord-Noorwegen.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Van Nederland naar de Noordkaap
Van de Noordkaap naar de Lofoten
Van de Lofoten terug naar Nederland

Reisverslag:

We hebben deze 7000 kilometer in bijna drie weken afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1: Naar Kiel en de nachtelijke overtocht naar Göteborg
Vanaf Nederland reden we langs Bremen en Hamburg naar Kiel, waar we aan boord gingen van een veerboot van Stena Line voor de overtocht naar Göteborg.

Dag 2: Aankomst Göteborg en door in de richting van Stockholm
Na het ontbijt aan boord reden we via Gränna en Jönköping in de richting van de Zweedse hoofdstad Stockholm. We overnachtten in Nyköping in de buurt van Stockholm. In Jönköping bezoeken we het lucifermuseum van de Zwaluw, een Zweedse uitvinding.

Dag 3: Dagexcursie Stockholm, ’s avonds inschepen voor de overtocht naar Finland
Vandaag hebben we uitgebreid kennis gemaakt met de prachtige stad Stockholm. In het Vasamuseum konden we het 17e eeuwse Vasaschip bezichtigen. We zagen de Gamla Stan, de oude binnenstad van Stockholm, met het Koninklijk Paleis en de Grote Kerk. ’s Avonds gingen we weer aan boord van een veerboot voor de overtocht naar Turku in Finland.

Midzomernachtszon op de Noordkaap
Midzomernachtszon op de Noordkaap

Dag 4: Aankomst in Turku en stadsrondrit Helsinki
Na het ontbijt aan boord van de veerboot reden we naar Helsinki, de hoofdstad van Finland. Tijdens een rondrit door Helsinki zagen we o.a. het Olympisch Stadion, het Sibeliusmonument en de bijzondere rotskerk. We overnachtten in Helsinki zelf.

Dag 5: Via het merengebied naar Kuopio
Finland is duidelijk het land van de ‘duizend meren’. Vandaag maakten we kennis met dit (zuidelijke) merengebied. Langs meren en bossen reden we via de plaatsen Mikkeli, Varkaus uiteindelijk naar Kuopio. Hier bezochten we aan het einde van de dag de Puijotoren. We zijn al een flink stuk naar het noorden getrokken, want het wordt al bijna niet meer donker.

Dag 6: Door Karelië naar Salla
Vandaag reden we o.a. door de regio Karelië, langs de grens met Rusland, richting poolcirkel en het plaatsje Salla.

Dag 7: Salla
Vandaag deden we een excursie naar een rendierenfarm en maakten we een wandeling door de bergen rond Salla.

Dag 8: Via Rovaniemi naar Saariselkä
We brachten in de ochtend een bezoek aan Santa Claus Village in de buurt van Rovaniemi, de ‘woonplaats’ van de Kerstman. We passeerden Södankylä en het nationale park Urho Kekkosen, waar we een wandeling maakten. We overnachtten in de omgeving van Saariselkä.

Dag 9: Van Finland naar Noorwegen en de Noordkaap
We verlieten Finland langs het Inari-meer, waar we het prachtige Lappencentrum Siida bezochten en trokken daarna over de uitgestrekte Finnmarksvidda Noorwegen in. We reden door tot vlak voor het Noordkaap-eiland, waar we in de nacht zouden verblijven. Na het avondeten reden we nog een klein stukje door tot aan het Noordkaapplateau, de meest noordelijke plek van Europa en gingen ver na middernacht terug zodat we goed van de middernachtzon en de onbewolkte Noordkaap konden genieten.

Staafkerk in Ringebu
Staafkerk in Ringebu

Dag 10: Hammerfest
Na lekker uitgeslapen te hebben, reden we vandaag naar de havenstad Hammerfest. Daarna reden we zuidwaarts langs Alta en het Altafjord in de richting van Storslett voor de overnachting.

Dag 11: Naar de Vesterålen
We reden verder langs de kust zuidwaarts en passeerden prachtige fjorden. Na een stop bij de spectaculaire waterval Målselvfossen reden we naar Sortland op de eilandengroep Vesterålen, dichtbij de Lofoten. Hier zien we al de eerste bergtoppen die oprijzen uit de zee met daartussen groene weiden en pittoreske vissersdorpjes.

Dag 12: Sortland
Vandaag namen we een rustdag om Sortland te verkennen.

Dag 13: Naar de Lofoten
Vandaag verruilden we de Vesterålen voor de prachtige Lofoten. Per boot bereikten we Fiskebøl waarna we zuidwaarts de Lofoten afreden. We maakten kennis met het typerende landschap van ruwe bergen, vruchtbaar akkerland, fjorden en vissersdorpjes met de typerende droogrekken waar de stokvis in het voorjaar hangt te drogen. We bezochten onder meer de plaatsen Kabelvåg en het vissersdorpje Henningsvaer. We gingen weer terug met de boot naar de Vesterålen en overnachtten weer in Sortland.

Dag 14: Naar Rognan
We verlieten de prachtige Vesterålen-eilanden per veerboot en volgden de mooie E6 in zuidelijke richting en bereikten ons overnachtingsadres in de omgeving van Rognan.

Dag 15: Poolcirkelcentrum en naar Steinkjer
We reden naar de Salt-hoogvlakte en passeerden daar bijna op het hoogste punt (voor de derde keer) de poolcirkel. We bezochten daar ook het poolcirkelcentrum. Daarna reden we via Mo i Rana en Mosjøen naar Steinkjer voor de overnachting.

Dag 16: Via Trondheim naar Gudbrandsdal
Eerst bezochten we de mooie stad Trondheim en bezochten daarna de kroningskerk, de Nidarosdom. Vervolgens reden we via het Nationale Park Dovrefjell naar het Gudbrandsdal voor de overnachting in een hotel dat aan de befaamde Peer Gyntweg gelegen is.

Dag 17: Via Lillehammer en Hamar naar Oslo
We bezochten de Olympische steden Lillehammer en Hamar. In deze laatste plaats bezochten we de beroemde schaatshal, het Vikingschip. Vervolgens reden we door naar Oslo waar we het Vigeland-beeldenpark bezochten. Tegen de avond gingen we aan boord van de veerboot die ons naar Denemarken bracht.

Dag 18 en 19: Aankomst in Frederikshavn en naar Duitsland
Na het ontbijt aan boord kwamen we aan in Frederikshavn. Daarna ging het richting Århus voor een bezoek aan het openluchtmuseum Den Gamle By. Vervolgens naar het noorden van Duitsland voor de overnachting. De dag erna reden we door naar Nederland voor het einde van de reis.