Schotland

Blair Castle (Scotland)
Blair Castle

Met zijn opvallende nationale klederdracht, drank, doedelzakmuziek, landschap en folklore heeft Schotland een duidelijke identiteit, die over de hele wereld bekend is. Het landschap is rijk aan contrasten en heeft iets magisch, of het nu in mist gehuld is of hoog boven een loch oprijst.

Gemeten langs een rechte lijn van noord naar zuid is het vasteland van Schotland 440 km lang, maar de kustlijn heeft een lengte van 10.000 km. Er zijn 787 grotere eilanden, waarvan de meeste voor de noordelijke en westelijke kust liggen. Het landschap is zeer bergachtig en omvat verder woeste moorlands in het noorden en westen, naaldbossen afgewisseld met weilanden in het midden, vruchtbare landbouwgrond in het oosten en de ronde, met gras bedekte heuvels van de Laaglanden in het zuiden.

Klik hier op onderstaande linken voor een selectie van de foto’s die we tijdens deze rondreis hebben gemaakt:

Van Nederland naar de Orkneys (Oost-Schotland)
Van de Orkneys terug naar Nederland (West-Schotland)

Reisverslag:

We hebben een rondreis van twee weken gemaakt en in die periode bijna 3000 kilometer door Schotland afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1 en 2 Nederland – Glasgow
Na een nachtelijke overtocht vanaf Hoek van Holland naar Hull in Engeland, reden we via Yorkshire in de richting van Gretna Green, bekend van de trouwpartijen, op de grens van Engeland en Schotland. Daarna reden we verder naar de grootste stad van Schotland, Glasgow waar we een nacht verbleven.

Dag 3 Glasgow – Dalwhinnie
Vandaag reden we door naar de Highlands. We deden een whisky-tour in de distilleerderij van Famous Grouse en reden daarna door naar Pitlochry en het mooie witte Blair Castle. In het centrum van de Highlands kunt je ook een stop maken bij Scone Palace, waar de kroningen hebben plaatsgevonden. Uiteindelijk arriveren we in het ‘whiskydorp’ Dalwhinnie voor twee overnachtingen.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle

Dag 4 Grampian Mountains
We reden door het prachtige berggebied van de Grampian Mountains, maar het was ook een koninklijke dag vandaag. Eén van de bekendste kastelen in dit gebied is Balmoral Castle, de koninklijke residentie. We brengen hier een bezoek en bekijken de prachtige tuinen. Via het spectaculaire berggebied bij Devil’s Elbow reden we terug naar Dalwhinnie.

Dag 5 Dalwhinnie – Wick
Opnieuw langs de Grampian Mountains reden we naar Inverness, de hoofdstad van de Highlands. De stad is vele malen ten prooi gevallen aan plunderingen. Inverness Castle is dan ook ‘slechts’ 161 jaar oud. We bezochten de St. Andrews kathedraal en 0ok de wolweverijen van James Pringle.
We reden verder naar het noorden naar het uiterste puntje van het vaste land, Wick. Onderweg stopten we nog bij het Dunrobin Castle.

Dag 6 Orkney Islands
Vandaag met een klein bootje de oversteek gemaakt naar de Orkney Islands. Bij aankomst op Mainland, het grootste eiland, stond een bus klaar die ons over de eilanden rond reed. We zagen de Churchill Barriers, aangelegd tegen Duitse onderzeeboten in de Tweede Wereldoorlog, de hoofdstad Kirkwall met de Sint Magnus Kathedraal, en de prachtige opgravingen bij Skara Brae.
’s Avonds namen we de boot weer terug naar het ‘vaste land’.

Dag 7 Wick – Stornoway
Via Thurso reden we door de Northern Highlands naar de haven van Ullapool in de Western Ross waar we oversteken naar de Buiten-Hebriden Lewis en Harris, die bekend staan om hun spectaculaire landschap.

Dag 8 Lewis
Vandaag hebben we een rondrit gemaakt over het eiland Lewis. We bezochten de vuurtoren van Port of Ness in het uiterste noorden van de Hebriden, de toren Carloway Broch en de befaamde allanish Standing Stones.

Het eiland Mull
Het eiland Mull

Dag 9 Stornoway – Kyleakin
In alle vroegte reden we al naar het eiland Harris, dat veel bergachtiger is dan Lewis, en in het plaatsje Tarbert op Harris nemen we opnieuw een ferry, nu naar het eiland Skye. Op Skye maakten we een mooie rondrit. We bezoeken het gezellige Portree en rijden door naar de indrukwekkende Cuillin Hills. We overnachtten in Kyleakin aan de voet van de Skye Bridge.

Dag 10 Kyleakin – Oban
Via de Skye Bridge reden we dwars door de Highlands naar Fort William, een toeristisch stadje aan Loch Lihnne en met zicht op Ben Nevis. Onderweg naar Fort William bezoeken we nog het Eilean Donan Castle dat mooi tussen de bergen gelegen is. Vanaf Fort William is het niet zo ver meer naar Oban waar we twee nachten verbleven.

Dag 11 Mull en Iona
Vandaag pakken we weer de boot en varen naar het eiland Mull voor de kust bij Oban. Daar reden we verder met een bus in de richting van het eiland Iona. In 565 stichtte Columba hier een klooster (Iona Abbey) dat bijzonder grote invloed op deze noordelijke streken van Europa had. Vanuit Iona verspreidde zich een netwerk van kloosters en bisdommen dat zich uitstrekte over heel Schotland en Ierland en zelfs tot in het Saksische gebied van Northumbria.

Dag 12 Oban – Edinburgh
We reden verder naar het zuiden in de richting van Edinburgh. Via het mooie natuurgebied Trossachs, waar we een wandeling maken, brachten we een bezoek aan Stirling Castle. Daar hebben we een mooi uitzicht op de omgeving en de Highlands. Na Stirling reden we door naar Edinburgh voor een overnachting.

Dag 13 Edinburgh – Newcastle
Edinburgh, de hoofdstad van Schotland heeft als blikvanger het Edinburgh Castle, waar de kroonjuwelen worden bewaard. Andere leuke bezienswaardigheden zijn Royal Mile en Holyrood Palace. Princes Street is dé straat voor de winkelliefhebbers. Vanuit Edinburgh reden we via Jedburgh, aan de voet van de Cheviots, door naar Newcastle. We hebben Schotland achter ons gelaten.

Dag 14 en 15 Newcastle – Nederland
Vanuit Newcastle rijden we naar het zuiden. Na een kort bezoek aan het enorme beeld Angel of the North reden we verder in de richting van de prachtige stad York. We maken een uitgebreide rondwandeling door deze stad en rijden in de middag door naar Hull voor onze terugvaart naar Nederland. We laten helaas Groot-Brittannië weer achter ons.