Verenigde Staten

Half Dome (Yosemite NP, California)
Half Dome (Yosemite NP, Californië)

Na ons bezoek aan New York in mei 2010 zijn we in de zomer opnieuw de plas overgestoken voor een rondreis in het zuidwesten van de Verenigde Staten. We zijn daar door een viertal staten gereisd, Californië, Arizona, Utah en Nevada. Allemaal staten met een groot aantal nationale parken, zoals Joshua Tree, Grand Canyon, Bryce Canyon en Yosemite, maar ook met grote steden als Los Angeles, San Diego, het onvermijdelijke Las Vegas en San Francisco

Het zuidwesten van de VS heeft veel te bieden; prachtige kusten, het ‘rode’ binnenland, ziedend hete woestijngebieden en schitterende bergstreken.

De streek ademt ook nog steeds de invloeden van de oorspronkelijke inwoners van de VS uit, de indianen, maar ook van het voormalige Wilde Westen. Over eindeloze wegen rijden we langs gezellige kleine stadjes, maar ook langs spooksteden waarvan de bewoners al lang geleden vertrokken zijn.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Dag 1 t/m 3 Los Angeles, Anaheim, San Juan Capistrano en San Diego
Dag 4 t/m 7 Palm Springs, Joshua Tree National Park, Grand Canyon National Park en Monument Valley
Dag 8 en 9 Lake Powell, Glen Canyon en Bryce Canyon National Park
Dag 10 t/m 12 Zion National Park, Las Vegas en Death Valley National Park
Dag 13 t/m 15 Yosemite National Park, Sonora, Jackson en Lake Tahoe
Dag 16 en 17 San Francisco
Dag 18 t/m 20 Monterey, San Simeon en Malibu

Reisverslag:

We hebben op deze reis van 3 weken ruim 4800 kilometer afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1: Amsterdam – Los Angeles
Na een vliegreis van zo’n 11 uur komen we aan op het vliegveld van Los Angeles. We halen snel onze auto op, een Chevy Impala, en rijden door naar ons eerste hotel vlakbij het vliegveld. Nog mooi op tijd om in de zon aan het zwembad te zitten met een lekkere koude Budweiser en witte wijn.

Dag 2: Los Angeles – Anaheim
Al vroeg in de ochtend halen we de vouchers op van de hotels die we deze reis zullen aandoen en nog andere nuttige reisinformatie. Daarna besluiten we een rit te maken door het noorden van Los Angeles. Eerst bezoeken we de befaamde Venice Beach waar ‘surfer dudes’ en hippies door elkaar lopen. We rijden de bergen in ten noorden van Hollywood en volgen Mulholland Drive, bekend van de gelijknamige film. We hebben daar een prachtig uitzicht over LA, Beverly Hills en ook het Hollywood Sign. Uiteraard gaan we Hollywood zelf nog in en lopen over de ‘Walk of Fame’ op Hollywood Boulevard. Aan het einde van de dag rijden we door naar Anaheim in het zuiden van LA. Anaheim is bijvoorbeeld de thuishaven van Disneyland, het eerste grote pretpark ter wereld, maar ook van het Knott’s Berry Farm-pretpark waar we overnachten in het hotel van het park.

Dag 3: Anaheim – San Diego
We rijden verder naar het zuiden in de richting van San Diego en de Mexicaanse grens. We bezoeken de missiepost van San Juan Capistrano, één van de posten die is gesticht in de tijd dat Californië nog Spaans bezit was. De post is nog in prachtige staat, maar ook in het oude centrum van het stadje lijkt de tijd stil te hebben gestaan. We rijden langs de kust door naar San Diego en bezoeken daar nog de Old Town waar we heerlijke Mojito’s drinken.

Monument Valley
Monument Valley

Dag 4: San Diego – Palm Springs
In de ochtend bezoeken we het centrum van San Diego en kijken ook rond in de haven van San Diego waar grote moderne vliegdekschepen naast de USS Midway liggen, tegenwoordig een museumschip. We verlaten San Diego en rijden richting de woestijn bij Palm Springs. We nemen daarvoor niet de brede Interstates, maar rijden via de Pines to Palms Highway door de San Jacinto Mountains naar Palm Dessert en Palm Springs. We merken dat we van de kust zijn weggereden, want in een paar uur tijd is de temperatuur bijna 20 graden gestegen. Wel even wennen.

Dag 5: Palm Springs – Phoenix/Scottsdale
Vandaag hebben we een lange tocht voor de boeg richting Phoenix in Arizona. Eerst brengen we een bezoek aan de kabelbaan in Palm Springs die je naar de top van de San Jacinto Mountains brengt. Daarna besluiten we opnieuw de Interstate te vermijden en rijden dwars door het Joshua Tree NP naar het oosten.
De Joshua Trees zijn inderdaad schitterend, zeker met de befaamde U2-hoes in het achterhoofd. Bij de Hidden Valley maken we een wandeling en merken direct hoe de hitte in de woestijn kan toeslaan. We gaan met flessen water op pad voor een wandeling van een uur, maar die flessen zijn al zo goed als leeg als we aan het einde van de route weer bij de auto staan. We weten nu direct hoe we de rest van de reis de woestijn in moeten gaan, met ruim voldoende water! Nadat we het park hebben verlaten rijden we al snel Arizona in en bereiken aan het einde van de dag ons hotel in Phoenix/Scottsdale.

Dag 6: Phoenix/Scottsdale – Grand Canyon National Park
Vandaag staat een prachtige tocht op het programma. We zullen in de richting van de Grand Canyon rijden. We nemen niet de Black Canyon Highway, maar rijden opnieuw via rustige achterafwegen. Via plaatsjes als Payson en Pine rijden we naar Montezuma’s Castle, een oud Indianendorp gebouwd in een rotswand.
We rijden een stukje over de Interstate, maar slaan al snel weer af naar het gezellige en kleurrijke kunstenaarsstadje Sedona.
Sedona is ook bekend van de prachtige roodgekleurde Oak Creek Canyon, waar we met de auto doorheen rijden op weg naar Flagstaff. Vanuit Flagstaff bereiken we na een paar uren uiteindelijk de ingang van het Grand Canyon National Park voor een overnachting. De zon staat op het punt onder te gaan, dus we rijden snel naar de South Rim. Je kunt het plaatje duizend keer gezien hebben, maar als je echt aan de rand van de Canyon staat is het uitzicht zo indrukwekkend! Alsof je naar een groot levend schilderij staat te kijken.

Dag 7: Grand Canyon National Park – Monument Valley – Lake Powell/Page
De volgende ochtend genieten we opnieuw van de Canyon, maar nu bij zonsopgang. Wederom onvergetelijk! Langs de South Rim rijden we verder door het nationale park en stoppen af en toe om te genieten van de schitterende uitzichten. We rijden verder door Arizona door verschillende uitgestrekte en verlaten Indianengebieden, zoals het Navajo Indian reservaat, in de richting van Monument Valley. Deze beroemde, steile rotsblokken en rotspartijen in een verder leeg en vlak landschap zijn het toneel van diverse Western films geweest. Opnieuw een indrukwekkende ervaring. We rijden vanuit Monument Valley in de richting van Utah voor twee nachten in het stadje Page.

Dag 8: Lake Powell/Page
In Page is verder niet veel te beleven, maar daar is het ons ook niet om te doen want dichtbij ligt de enorme Glen Canyon National Recreation Area. Dit diepblauwe meer wordt opgesierd door prachtige rode rotspartijen en diepe kloven die per boot te bereiken zijn. We maken hier ook een mooie boottocht naar bijvoorbeeld Antelope Canyon.

Dag 9: Lake Powell/Page – Bryce Canyon National Park
We rijden verder Utah in over uitgestrekte plateaus. We wanen ons hier echt in het Wilde Westen, zoals in het stadje Kanab, een voormalig fort, maar ook bekend van Western-films. Na een mooie rit komen we uiteindelijk aan bij het Bryce Canyon National Park.
We hebben een stuk geklommen de afgelopen uren want de warmte van de voorgaande dagen hebben we ingeruild voor een koele avond. We hebben nog uitgebreid de tijd om in het park te kijken naar de door de natuur bizar gevormde rotspartijen. Net alsof iemand met hamer en beitel aan de slag is geweest. Bij Sunset Point wandelen we nog de Navajo Loop. We dalen af tussen de ‘hoodoos’ en zien de zon langzaamaan ondergaan. ’s Avonds bezoeken we nog een band die bekende Amerikaanse countrynummers speelt. Yihaa!

Dag 10: Bryce Canyon National Park – Zion National Park – Las Vegas
’s Ochtends rijden we opnieuw het Bryce Canyon National Park in voor een mooie zonsopgang. Het is nog heerlijk rustig in het park, dus we rijden nu wat verder het park in dan gistermiddag. In de loop van de ochtend rijden we terug naar het zuiden in de richting van Mt Carmel Junction. Daar rijden we in de richting van Nevada en passeren onderweg het prachtige Zion National Park dat omzoomd wordt door hoge bergen met namen als The Three Patriarchs en The Great White Throne. De naam ‘Zion’ kreeg dit park van mormoonse pioniers die in 1860 dit gebied betraden. De mormonen of “Heiligen van Jezus Christus van de laatste dagen” vormen een religie die vooral in Utah gevestigd is. We maken in het National Park een paar korte wandelingen en rijden in de loop van de middag naar Las Vegas. Het is zaterdagavond dus ‘stappend Amerika’ loopt op de Strip. Wat een enorm contrast met de schitterende omgeving van de voorgaande dagen. Je moet Las Vegas een keer gezien hebben, maar praten we onszelf nu moed in of menen we het echt?

Dag 11: Las Vegas
Vandaag gebruiken we om de ‘City of Glitter & Glamour’ te ontdekken. We kijken op de de Strip rond in de vele, enorme hotels, betaald door de gasten die in één van de ontelbare casino’s een gokje hebben gewaagd. We moeten als Europeanen maar trots zijn, want de meeste thema’s in de hotels zijn gebaseerd op de ‘oude wereld’; Rome, Parijs, Venetië enz. Toch de bakermat van de beschaving?

Golden Gate Bridge, San Francisco
Golden Gate Bridge, San Francisco

Dag 12: Las Vegas – Death Valley National Park
We laten de glamour achter ons en rijden vandaag weer terug naar Californië en ook direct naar één van de meest onherbergzame delen van die staat, Death Valley National Park. We halen bij een supermarkt nog voldoende water en voedsel voor onderweg, want Death Valley is onbarmhartig als het om het klimaat gaat. In deze zomermaanden kan de temperatuur er tot 50 graden Celsius stijgen, dus zorg ervoor niet in de problemen te komen, mocht je er door welke reden dan ook stranden. De route is schitterend door het ruige terrein. Bij Badwater, een enorme uitgedroogde zoutvlakte, maken we een korte wandeling. Dit is direct het laagst gelegen punt van Amerika: 86 meter onder de zeespiegel. Maar wat een temperatuur hier! We rijden ook langs het prachtige Zabriskie Point, waar we een mooi uitzicht hebben over het park en de zoutvlaktes. We overnachten in Death Valley bij Stovepipe Wells. In de omgeving zijn allemaal zandduinen waar we een mooie zonsondergang zien.

Dag 13: Death Valley National Park – Yosemite National Park
We verlaten Death Valley weer via een aantal hoge bergketens. We worden gewaarschuwd met borden langs de weg om de airco niet te gebruiken vanwege het gevaar van oververhitting van de motor. Dus het is een warme tocht het park uit, maar nog steeds schitterend. Via Lone Pine en Bishop rijden we in de richting van het Yosemite National Park en genieten van het uitzicht op de High Sierra Nevada Mountains. We passeren Mammoth Lakes en rijden via de oostkant Yosemite in. We passeren daar de ruim drieduizend meter hoge Tioga Pass en rijden via een prachtige bergweg steeds verder het park in naar het hart, Yosemite Valley. We maken een aantal korte stops in de Valley, maar rijden door naar de zuidingang bij Oakhurst waar we twee nachten zullen blijven.

Dag 14: Yosemite National Park
Vandaag zullen we een hele dag in Yosemite verblijven. Vanuit ons hotel in Oakhurst rijden we via de zuidingang eerst naar Mariposa Grove waar we de enorme Giant Sequoia Trees zien. Enorme bomen met namen als Grizzly Giant and California Tunnel Tree. We rijden verder naar het noorden en nemen voordat we de vallei bereiken een afslag in de richting van Glacier Point. Het uitzicht over de Sierra Nevada, maar ook over de granieten rotswanden, bergtoppen, gletsjers en watervallen rond Yosemite Valley is daar spectaculair. We zien bijvoorbeeld El Capitain, Half Dome en de Bridal Veil Falls. Nadat we van dit uitzicht hebben genoten, rijden we naar de Valley en maken daar nog een stevige wandeling naar de Bridal Veil Falls. Aan het einde van de dag rijden we weer terug naar Oakhurst.

Dag 15: Yosemite National Park – Lake Tahoe
Omdat we vandaag niet opnieuw langs de Valley en de Tioga Pass willen rijden, nemen we een alternatieve route ten westen van Yosemite op weg naar Lake Tahoe. Dit is de route door de San Joaquin Valley en California Gold Country. We rijden langs plaatsen als Jamestown, Sonora en Jackson steeds verder naar Noord-Californië. En we nemen onze tijd, want deze oude plaatsjes hebben genoeg te bieden, er zijn leuke winkels en restaurants en alles ademt nog de tijd van de ‘gold rush’. Het is dus al laat in de middag als we het mooie Lake Tahoe bereiken. We maken daar eerst nog een wandeling langs het meer. Morgen op weg naar een volgend hoogtepunt: San Francisco.

Dag 16: Lake Tahoe – San Francisco
Vandaag op weg naar de ‘City by the Bay’! We rijden langs Sacramento en komen zo vanuit het noorden in San Francisco aan. We nemen de afslag bij Sausalito en via dit mooie kustplaatsje rijden we al snel naar de voet van de Golden Gate Bridge. Het is zoals zo vaak mistig rond de brug, maar we hebben mazzel vandaag want al snel trekt de mist op en ligt deze befaamde brug vol in de zon te schitteren. We maken een mooie wandeling aan deze kant van de brug en nemen een hoop foto’s van de baai en San Francisco op de achtergrond. We rijden daarna de brug over en al snel bereiken we ons hotel in het centrum van San Francisco waar we twee nachten zullen blijven. In de middag maken we nog een wandeling door het centrum van de stad en krijgen al een beeld van het heuvelachtige karakter van het centrum.

Dag 17: San Francisco
San Francisco lijkt heel erg op een Europese stad en vandaag maken we daarom een grote wandeling door de stad. We zien de mooie cable cars, Fisherman’s Wharf met de Golden Gate Bridge en Alcatraz op de achtergrond, het enorme Chinatown, Telegraph Hill en Nob Hill, de steile Lombard Street en natuurlijk de gezellige winkels en restaurants in het centrum. Teveel om op te noemen. Echt een indrukwekkende stad waarin je uren kunt ronddwalen. We genieten enorm van deze dag!

Dag 18: San Francisco – San Luis Obispo
Helaas laten we San Francisco achter ons, maar de route die we nu gaan rijden vergoedt al snel een boel. We rijden eerst door Silicon Valley in de richting van Monterey. In Monterey bezoeken we natuurlijk Cannery Row, met de sardinefabriekjes uit het bekende boek van de schrijver John Steinbeck. Het is een drukte van belang op de pieren van de stad met veel wandelaars en live muziek. In de haven liggen de zeehonden op de zeilboten uit te rusten. Vanuit Monterey nemen we langs de mooie Pacific Coast de beroemde 17-Mile-Drive, met schitterende uitzichten over de oceaan en komen daarna op de Pacific Highway 1 uit die we de rest van de dag zullen volgen. Al kronkelend, stijgend en dalend rijden we naar het zuiden. We passeren bijvoorbeeld het Big Sur-gebied, de San Lucia Mountains en de Bixby Creek Bridge. Na een aantal uren rijden we langs het bekende Hearst Castle Historical Monument, het vroegere landgoed van de machtige krantenuitgever William Randolph Hearst en komen uiteindelijk in San Simeon ten noorden van San Luis Obispo voor de overnachting.

Dag 19: San Luis Obispo – Santa Barbara – Oxnard
Na een bezoek aan het Visitor Centre van het Hearst Castle en de mooie pier van San Simeon, rijden we vandaag verder langs de Pacific Highway 1 in de richting van Los Angeles. De Highway baant zich nog steeds al kronkelend een weg door de spectaculaire rotsformaties van de Californische kust. Halverwege verlaten we de Highway en rijden naar het plaatsje Solvang, gesticht door Deense kolonisten en inmiddels ook bekend door (het motel uit) de film Sideways. Het stadje is geheel in Deense stijl opgetrokken met Deense restaurants en winkeltjes. Een aparte gewaarwording zo midden in de wijngebieden van Californië. We rijden weer terug naar de Highway en vervolgen onze route langs de kust. Via Santa Barbara en Ventura komen we uiteindelijk in Oxnard, bij Los Angeles, voor de overnachting.

Dag 20: Oxnard – Los Angeles
De laatste echte dag van onze vakantie. Het is nog maar een klein stukje naar Los Angeles dus we nemen onze tijd. We rijden langs Malibu en besluiten daar lekker op het strand te gaan liggen. Het is er vandaag heerlijk rustig, dus dat is genieten van de zon. In de loop van de middag rijden we verder en gaan nog lekker winkelen in Santa Monica. Nadat we de laatste inkopen hebben gedaan rijden we door naar hetzelfde hotel in Los Angeles van het begin van de reis, dichtbij het vliegveld.

Dag 21: Los Angeles – Amsterdam
In de loop van de dag leveren we onze auto weer in bij de luchthaven en vliegen in de avond en nacht weer terug naar Amsterdam. Een prachtige reis met indrukwekkende natuur, mooie steden en heerlijk weer.