Vietnam

Halong Bay (Vietnam)
Halong Bay

Vietnam, dat zich uitstrekt langs het Indochinese schiereiland, ligt (in de tropen) tussen 9 en 23,5 graad noorderbreedte. Het grenst aan China, Laos en Cambodja en is ongeveer 332.000 km2 groot met een kust die zich over 3260 km uitstrekt van de Zuid-Chinese Zee tot de Golf van Tonkin. Het langgerekte land telt ruim 85 miljoen inwoners en is onderverdeeld in 59 provincies (tinh) en 5 stedelijke gebieden (thu do). Hoewel Hanoi de officiële hoofdstad is, domineert Ho Chi Minh-stad (het vroegere Saigon) de nationale economie.

Gedurende de maand november 2011 zijn wij door dit prachtige land gereisd van het zuiden naar het noorden. Het vruchtbare Vietnam strekt zich uit van de landbouwgebieden van de Mekong-delta tot het bergachtige noorden en de delta van de Rode Rivier en heeft een groot aantal mooie bezienswaardigheden en natuurgebieden. Zowel een bezoek aan het aantrekkelijke Hanoi met zijn mix van Franse koloniale invloeden en eigen Vietnamese karakter, als aan de moderne economische ‘hoofdstad’ Ho Chi Minh zijn een echte belevenis. Het land kent verder mooie landschappen, gezellige steden, versierde tempels, heerlijk eten, dorpjes met etnische minderheden, maar uiteraard ook de herinneringen aan vele jaren oorlog die het land geteisterd hebben.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Dag 1 t/m 3 Ho Chi Minh-stad/Saigon
Dag 4 t/m 7 Mekong-delta en Dalat
Dag 8 t/m 12 Nha Trang en Hoi An
Dag 13 en 14 Hué
Dag 15 en 16 Hanoi
Dag 17 Bac Ha
Dag 18 en 19 Sapa
Dag 20 t/m 23 Halong Bay en Hanoi

Reisverslag:

We hebben een rondreis van 3,5 week door dit intrigerende land gemaakt en in die periode ruim 3000 kilometer afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1
Vandaag vliegen we met Malaysian Airlines naar Azië. Rond het middaguur gaan we de lucht in voor onze eerste vlucht naar Kuala Lumpur in Maleisië.

Dag 2
We hebben een nacht overgeslagen als we in Kuala Lumpur landen. We eten en drinken wat op het vliegveld en hoeven niet lang te wachten voor onze aansluitende vlucht naar Ho Chi Minh-stad/Saigon in Vietnam. Na een vlucht van anderhalf uur landen we in de loop van de ochtend op Tan Son Nhat International Airport. Per taxi rijden we naar ons eerste overnachtingsadres, het Familiy Inn Hotel. We maken een wandeling door de omgeving en krijgen al een eerste indruk van de hectiek van deze stad, zoals de enorme hoeveelheid brommers en de vele eettentjes op straat. We zijn echt in Vietnam…….!

Dag 3
Na goed bijgeslapen te hebben na de lange reis gaan we vandaag de stad in. ’s Ochtends bezoeken we de Chinese wijk Cholon. We zien daar onder andere de Chinese Binh Tay-markt, maar ook een enorm aantal mooie tempels. In de middag bezoeken we juist een heel ander deel van de stad, de voormalige Franse wijk, het eigenlijke Saigon. We zien hier een groot aantal mooie gebouwen in Franse stijl, zoals het vroegere Hotel de Ville, het Rex-hotel, befaamd uit de Vietnam-oorlog, het operagebouw, het postkantoor en de Notre Dame-kathedraal. Maar ook hier zien we weer veel terrasjes, kleine markten en tempels. Een bruisende stad!

Mekong Delta
Drijvende markt in de Mekong-delta

Dag 4
Vandaag zullen we Ho Chi Minh-stad verlaten. We gaan twee dagen op weg naar de Mekong-delta in het zuiden van Vietnam. We rijden met een busje in de richting van Cai Be dat aan één van de rivierarmen van de enorme Mekong-rivier ligt. Daar stappen we over op een boot en varen langs de drijvende markt van Cai Be. Op de boten worden overal fruit en groenten verkocht. Ook bezoeken we een klein fabriekje waar van rijst onder andere popcorn en rijstpapier wordt gemaakt. Na de lunch in Cai Be maken we een mooie boottocht door de delta in de richting van Vinh Long waar een grote markt is. Nadat we wat spullen op de markt gekocht hebben, rijden we met het busje weer verder naar Cantho waar we overnachten in het Kim Tho Hotel.

Dag 5
We staan vandaag vroeg op om de drijvende markt van Cai Rang te bezoeken, de grootste van de regio. Wat een drukte op deze drijvende markt! Overal liggen de bootjes voor anker en wordt er van alles verkocht en ingekocht. Het is een prachtig gezicht, net een mierenhoop van bootjes en mensen. Voordat we weer terugrijden naar Ho Chi Minh-stad bezoeken we nog een fabriek waar rijstnoedels worden gemaakt. Het eerste wat opvalt is de grote hoeveelheid handarbeid die nodig is om deze noedels te maken.
Aan het begin van de avond komen we weer aan in Ho Chi Minh-stad.

Dag 6
We zullen vandaag Ho Chi Minh-stad definitief achter ons laten en dit keer naar het noorden reizen. We nemen een streekbus in de richting van Dalat, een stad in de Vietnamese hooglanden, langs de grens met Laos en Cambodja. Ook veel Vietnamezen nemen deze bus, dus we krijgen een beeld van de manier waarop zij door het land reizen. We stoppen onderweg dan ook in hele kleine dorpjes en buurtschappen. De route is mooi en langzaamaan klimt de bus de hooglanden in. In de loop van de middag bereiken we Dalat dat op een hoogte van pakweg 1500 meter ligt. We overnachten in het schitterende Du Parc Hotel, een hotel in Franse koloniale stijl.

Dag 7
Een prachtige dag om Dalat te verkennen. Het zonnetje schijnt heerlijk en door de hoogte waarop we ons bevinden is het ook minder tropisch. Dalat wordt daarom ook wel de stad van de ‘eeuwige lente’ genoemd. We maken een mooie wandeling door de stad, zoals langs het Xuan Huong-meer, en bezoeken een tempel en het bloemenpark. In de middag besluiten we naar het treinstation van Dalat te gaan dat ook in Franse stijl is gebouwd en veel Art Deco-kenmerken heeft. We kunnen nog een treinkaartje bemachtigen voor het ‘boemeltje’ naar Trai Mat waar we de mooie Linh Phuoc Pagode bezoeken.
Aan het einde van de dag bezoeken we in Dalat ook nog het Hang Nga Crazy House dat veel weg heeft van bouwwerken van Antoni Gaudí in Barcelona. Het was een drukke maar enerverende dag!

Dag 8
Vandaag wordt weer een reisdag. We verlaten Dalat en zullen nu met een streekbus in de richting van de kust rijden. De tocht door de bergen is opnieuw schitterend en langzaamaan verlaten we de hoogvlaktes in het westen van Vietnam en rijden de kuststrook in. In tegenstelling tot de hooglanden bij Dalat, waar veel fruit, aardappels en bloemen geteeld worden, zien we hier juist weer veel rijstvelden. In het begin van de middag bereiken we de bekende badplaats Nha Trang waar we drie dagen zullen blijven. We overnachten in het Violet Hotel dat maar een paar honderd meter van het strand ligt.

Dag 9
Vandaag maken we er een echte stranddag van. Na het ontbijt lopen we naar het strand waar we een paar heerlijke stoelen huren bij het Sailing Center. Een heerlijke dag die we (met onze verbrande lichamen) afsluiten met een diner aan het strand. Het perfecte vakantiegevoel!

Dag 10
In de ochtend worden we opgehaald voor een boottocht die we langs de eilanden voor de kust van Nha Trang zullen maken. We rijden met een busje naar de haven waar we aan boord stappen van één van de toeristenboten. Eerst varen we naar het Tri Nguyen Aquarium waar we allerlei tropische vissen zien. Daarna maken we een langere tocht naar Mun Island (Ebbehout-eiland). Daar besluiten we te gaan snorkelen en al snel zien we in het wild exemplaren van de vissen die we ’s ochtends al in het aquarium hebben gezien. Het gaat daarna weer verder met de boot in de richting van Mot Island. Daar hebben we een lunch aan boord. Na de lunch is het tijd om te zwemmen en al snel wordt ook de zogenaamde ‘floating bar’ het water ingegooid. Met andere woorden: ‘gezellig zuipen in het water’. In de loop van de middag varen we weer terug naar de haven van Nha Trang.

Dag 11
Voordat we weer een aantal uren naar het strand zullen gaan, bezoeken we de Long Son Pagode. Naast de mooie pagode is een heuvel waarop een enorme witte boeddha uitkijkt over Nha Trang. We nemen uitgebreid de tijd om hier rond te kijken, waarna we weer teruggaan naar het centrum van de stad.
In het begin van de avond gaan we naar een café in de buurt van ons hotel waar we de nachtbus zullen nemen naar het noorden, in de richting van Hoi An. De nachtbus is een aparte ervaring. Het is een bus met echte bedden, maar de wegen van Vietnam wiegen ons helaas niet in slaap. Het is meer een kermisattractie, maar wel gaaf om een keer zo door een land te reizen.

Sapa
Rijstvelden in de buurt van Sapa

Dag 12
De volgende morgen komen we aan in Hoi An. Dit is een prachtige stad, het was in de 16e en 17e eeuw een belangrijk handelscentrum. Toen kwamen er handelaren uit China, Japan, Nederland en India. In 1999 is de oude stad van Hoi An opgenomen op de Werelderfgoed-lijst van UNESCO, als een goed bewaard voorbeeld van een Aziatische handelsstad, met gebouwen die een unieke mengeling van lokale en buitenlandse invloeden vertonen. Een mooi voorbeeld daarvan is de ‘Japanse brug’ (Chùa Cầu). We maken een lange wandeling door deze oude stad. ’s Middags huren we ook nog twee fietsen om een tochtje te maken door de omgeving van Hoi An. We overnachten in het Thuy Duong 3 Hotel.

Dag 13
Na het ontbijt worden we opgehaald door een gids en vervolgen onze reis naar het noorden, dit keer per auto. Eerst rijden we naar de Marble Mountains, iets ten zuiden van Da Nang. De vijf ‘mountains’ zijn genoemd naar de vijf elementen: Kim (metaal), Thuy (water), Moc (hout), Hoa (vuur) en Tho (aarde). Eén van de bergen is opengesteld en daar bezoeken we een tempel en een aantal mooie grotten. Hierna rijden we door naar het centrum van Da Nang waar we het Cham Museum bezoeken. Hier zien we veel mooie stukken uit de tijd van het Champa-rijk.
We nemen nu niet de kortste route naar Hué, door de nieuwe tunnel, maar rijden over de Hai Van-pas naar de oude keizerstad. Het is regentijd in dit deel van Vietnam, maar ondanks het mindere weer hebben we op de pas toch een mooi uitzicht over de kuststrook tussen Da Nang en Hué. In de loop van de middag bereiken we Hué waar we overnachten in het Romance Hotel. We brengen aan het einde van de middag al een eerste bezoek aan de citadel van Hué, de zetel van de vroegere Nguyen-dynastie met zijn Verboden Paarse Stad. De citadel is tijdens de Vietnam-oorlog zwaar beschadigd geraakt, maar inmiddels zijn veel gebouwen weer in oorspronkelijke stijl opgebouwd.

Dag 14
We huren vandaag twee fietsen en maken een fietstocht door Hué. Opnieuw bezoeken we de prachtige citadel en bekijken hier nog meer gebouwen. Daarna vervolgen we onze fietstocht en bezoeken nog een tempel en een aantal oude Vietnamese wijkjes.
In de loop van de middag gaan we terug naar ons hotel waar we een taxi nemen naar het station van Hué. We zullen vanavond en vannacht per trein, de zogenaamde Herenigingsexpres, naar Noord-Vietnam reizen in de richting van de hoofdstad Hanoi.

Dag 15
De volgende morgen komen we al erg vroeg in Hanoi aan. Een taxi brengt ons naar het Boutique Hotel 1, midden in de oude stad van Hanoi. Onze kamer is nog niet beschikbaar dus we besluiten om al een eerste wandeling door het oude centrum te maken. Langzaamaan worden de winkeltjes en stalletjes weer geopend en worden de barbecues en kookstelletjes opgestart. Het is een mooi gezicht de stad zo te zien ontwaken.
Nadat we ons opgefrist hebben, maken we een langere wandeling door de (oude) stad. We lopen langs het Hoan Kiem-meer met de Ngoc Son-tempel en de Turtle Tower en ook door de Franse wijk met het mooie operagebouw.

Dag 16
Vandaag lopen we door een ander deel van de hoofdstad. We wandelen in de richting van het mausoleum van Ho Chi Minh en bezoeken daar ook de zogenaamde One Pillar Pagode. Bij het mausoleum zien we ook het wisselen van de gewapende wacht.
We vervolgen onze wandeling naar de Temple of Literature, ook wel Tempel van Confucius genoemd. Dit complex herbergt ook de keizerlijke academie, de eerste en dus oudste universiteit van Vietnam. Aan het begin van de avond rijden we per taxi naar het station van Hanoi waar we de nachttrein naar Lao Cai zullen nemen, op de grens tussen Vietnam en China. Daar zullen we een aantal dagen in de bergen verblijven en verschillende bergvolkeren bezoeken.

Dag 17
We komen aan het einde van de nacht in Lao Cai aan. Onze gids Chinh en een chauffeur staan ons hier al op te wachten en al snel rijden we met de auto de bergen in naar Bac Ha waar we de zondagsmarkt van de Flower H’mong zullen bezoeken, één van de vele bergvolkeren in Vietnam.
De markt is niet alleen een ontmoetingsplaats voor de (ver)koop van goederen, maar ook een mogelijkheid voor de plaatselijke bevolking om bij te praten, te eten en te drinken. Aan het einde van de morgen rijden we terug naar Lao Cai voor een bezoek aan de Thuong Tempel en de grensovergang met China. In de middag rijden we verder naar het stadje Sapa waar we zullen overnachten in het Royal View Hotel.

Dag 18
Met onze gids Chinh maken we vandaag een lange wandeltocht door de zuidelijke omgeving van Sapa. We zien vandaag veel mooie dingen; indigovelden, terrassen waarop rijst wordt verbouwd en natuurlijk de dorpjes van de Black H’Mong en Giay-bergvolkeren. Het is apart om te zien hoe volkeren die maar een paar kilometer van elkaar verwijderd wonen zulke grote verschillen kunnen hebben. De kleding, de taal, maar bijvoorbeeld ook de grootte van de gezinnen zijn verschillend. We maken een tocht via het dorpje Ta Van en komen aan het einde van de middag weer terug in Sapa.

Dag 19
Opnieuw een mooie wandeldag voor de boeg. Vandaag lopen we met Chinh naar de dorpen ten noorden van Sapa. Zo zullen we dit keer door een dorp van de Red Dzao lopen, Ta Phin. Ook nu is het weer een prachtige wandeling. Opnieuw mooie uitzichten over de rijstterrassen en de verschillende dorpjes in het noordelijk berggebied van Vietnam.
In de avond brengt een chauffeur ons terug naar het dal waar we in Lao Cai voor de derde keer een nachttrein nemen (terug) naar Hanoi.

Dag 20
We komen vroeg aan in Hanoi en gaan opnieuw naar onze bekende uitvalsbasis, het Boutique Hotel 1. Het wordt vandaag vooral een dag van inkopen doen voor het thuisfront, maar in de middag brengen we ook nog een bezoek aan het befaamde Thang Long-waterpoppentheater van Hanoi. De muziek en het poppenspel zijn prachtig, we genieten er enorm van.

Dag 21
Opnieuw een ‘early rise and shine’ want we worden vroeg opgehaald voor onze laatste tour, dit keer voor een boottocht door Halong Bay, volgens veel mensen één van de hoogtepunten van Vietnam. Na een paar uur rijden komen we aan in de stad Halong aan de oostkust van Vietnam. We worden met een klein bootje opgehaald en naar de Phoenix Cruiser gebracht die in de haven voor anker ligt. Aan boord van de cruiser zullen we een nacht doorbrengen. We steken de baai over in de richting van Cat Ba Island en al snel varen we tijdens de lunch tussen de honderden karsteilanden voor de kust, een schitterend gezicht. Aan de overkant van de baai gaat de cruiser voor anker en worden we met een kleiner bootje naar de Sung Sot-grot gebracht. We maken een tocht door deze grot en komen aan het eind van de middag weer terug aan boord van de cruiser.

Dag 22
De volgende morgen bezoeken we Ti Top Island. Op de top van dit eiland is een uitkijkpunt waar we een schitterend uitzicht hebben over Halong Bay. Nadat we weer aan boord van de cruiser zijn, wordt het anker gelicht en varen we terug naar de haven van Halong. Een bus brengt ons weer terug naar Hanoi voor onze laatste avond in Vietnam.

Dag 23
In de loop van ochtend worden we opgehaald door een taxi en naar het Noi Bai International Airport van Hanoi gebracht. We vliegen, opnieuw via Kuala Lumpur, terug naar Nederland. Na een vlucht van ruim drie uur komen we aan in Kuala Lumpur waar we rond middernacht de vlucht naar Amsterdam nemen. Onze prachtige reis zit erop!