Zuid-Afrika

Kruger Park (South Africa)
Kruger Park

Blauwe luchten, wildparken, ongerepte natuur en het vooruitzicht van een reis met heel veel zon – dat is wat de meeste bezoekers van Zuid-Afrika verwachten. Ondanks diepgewortelde rassenproblemen is het, mede door het onverwoestbare optimisme van zijn bewoners, een mooi en zeer inspirerend land.

Zuid-Afrika is ongeveer zo groot als Spanje en Frankrijk samen en omvat de meest uiteenlopende landschappen, van de spectaculaire maanlandschappen van het noordwesten tot de met bossen omzoomde Tuinenroute langs de zuidkust, van de droge Karoo in het binnenland tot de ruige Drakensbergen in het oosten en van het Kaapse Wijnland tot de voorjaarsbloemenpracht van Namaqualand. Zuid-Afrika is het enige land ter wereld dat in zijn eentje een compleet florarijk bezit.

In de vele wildparken verder naar het noorden leven de Grote Vijf – buffel, olifant, neushoorn, luipaard en leeuw (we hebben ze overigens allemaal gezien) – terwijl de reservaten langs de oostkust worden bevolkt door talloze zeedieren en kleurige vogels. Voormalig aartsbisschop Desmond Tutu omschreef Zuid-Afrika als het ‘regenboogvolk van God’ – een verzameling religies, tradities en culturen in een land van adembenemende natuurlijke schoonheid.

Klik voor een foto-indruk van deze reis op onderstaande linken:

Dag 1 t/m 3 Kaapstad en Kaap de Goede Hoop
Dag 4 en 5 Robbeneiland en Wijnstreek
Dag 6 t/m 8 Tuinenroute
Dag 9 t/m 13 Addo Elephant Park, Oostkaap en Kwazulu-Natal
Dag 14 en 15 St. Lucia en Swaziland
Dag 16 en 17 Krugerpark-Zuid
Dag 18 Panoramaroute
Dag 19 Krugerpark-Midden
Dag 20 t/m 23 Pretoria en Johannesburg

Reisverslag:

We hebben op deze reis van zo’n 3,5 week bijna 4200 kilometer afgelegd. Naast een reisverslag is hieronder ook een routekaart afgebeeld.

Dag 1: Amsterdam – Kaapstad
We vertrokken in de ochtend vanaf Amsterdam voor een vlucht van zo’n 11 uur naar Kaapstad. Daar zouden we drie nachten verblijven. Door een overboeking was onze hotelkamer niet beschikbaar, maar al snel werden we overgebracht naar een ander hotel in het centrum van Kaapstad. Prima geregeld allemaal!

Dag 2: Kaaps Schiereiland
In de ochtend maken we weer een ritje met een taxi om onze huurauto op te halen, maar al snel zitten we in de auto om een rondrit te maken over het Kaapse schiereiland in de richting van Kaap de Goede Hoop. Via het vissersdorpje Houtbaai rijden we over de spectaculaire kustweg van Chapmans Peak en daarna door naar het Cape Peninsula NP en Kaap de Goede Hoop waar de Indische en Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.Na Kaap de Goede Hoop rijden we over de oostkant van het schiereiland naar Boulders Beach waar kolonies Jackass-pinguïns op het strand leven. We rijden daarna terug naar Kaapstad en passeren nog de beroemde Kirstenbosch Botanische Tuinen.

Dag 3: Kaapstad
Vandaag blijven we in Kaapstad en bezoeken we het gezellige V&A Waterfront en maken ook mooie wandelingen door het centrum van Kaapstad, zoals naar kasteel de Goede Hoop en het presidentieel paleis.

Dag 4: Wijngebieden
’s Ochtends gaan we met een veerboot voor een indrukwekkende tocht naar Robbeneiland. In de middag verlaten we, na een bezoek aan de Tafelberg, Kaapstad weer en rijden naar de net buiten Kaapstad gelegen wijnlanden rondom Stellenbosch en Franschhoek. Je kunt hier een bezoek brengen aan een wijnproeverij, maar er zijn nog veel meer dingen te zien zoals het Afrikaanse Taal-monument, het Franse Hugenoten-monument en museum in Franschhoek. Net als Stellenbosch staat dit mooie stadje vol met oude rietbedekte Kaaps Hollandse gebouwen en historische nationale monumenten. In Stellenbosch bezoeken we de befaamde ‘Oom Samie se Winkel’.

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

Dag 5: Wijngebieden
Vandaag rijden we rond door de wijngebieden rond Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. In de loop van de middag rijden we ook nog naar Hermanus om daar walvissen te zien. We zien ze niet direct onder de kust, maar af en toe zien we op een afstand een walvisstaart boven water komen.

Dag 6: Somerset West – Oudtshoorn
Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg. We rijden eerst in de richting van Worcester waar we een eerste pauze nemen. Daarna rijden we de prachtige en ruige Little Karoo in en komen langs het gezellige plaatsje Montagu. Via nog veel meer kleine oude dorpjes trekken we verder door de Little Karoo en komen aan het begin van de avond aan in de grotere stad Oudtshoorn, waar weides met struisvogels worden afgewisseld met ruige bergen.

Dag 7: Oudtshoorn – Knysna
In de morgen rijden we de bergen ten noorden van Oudtshoorn in en bezoeken de mysterieuze Cango Grotten, ooit thuis van de bosjesmannen. Na een rondleiding door een gids vertrekken we weer naar het zuiden in de richting van de kust en rijden via de Outeniqua Pas en de stad George naar de mooie kust bij Knysna waar we een aantal dagen zullen overnachten.

Dag 8: Knysna
Vandaag blijven we in Knysna en maken een boottocht over de lagune bij de stad. Aan de andere kant van de lagune worden we afgezet en maken een wandeling langs de Indische Oceaan bij Knysna Heads en Featherbed Bay Nature Reserve.

Dag 9: Knysna – Suurberg
In de loop van de ochtend rijden we naar Tsitsikamma NP. We maken daar een stop bij de hoogste ‘bungee jump’ ter wereld, onder de Bloukrans Bridge (216 meter hoog!). Daarna rijden we door naar het Addo Elephant Park waar we onze eerste safari doen. Het is hier een prachtige glooiende omgeving en we zien al veel dieren. In de loop van de middag rijden we naar de top van de Suurberg waar we een nacht zullen slapen in een originele rondavel-hut. In de nacht worden we gewekt vanwege allerlei kleine bosbranden rond het complex, dus echt rustig geslapen hebben we daarna niet mee.

Dag 10: Suurberg – Stutterheim
’s Morgens rijden we weer van de Suurberg af. Er zijn nog steeds kleine branden op de berg en een aantal dagen later zullen we via de radio horen dat het volledige complex, hotel en rondavels, is afgebrand. Via Grahamstown rijden we vandaag weer verder het binnenland in richting Stutterheim.

Dag 11: Stutterheim – Coffee Bay
Vanaf Stutterheim rijden we weer terug naar de kust in de richting van Mtatha, de geboorteplaats van Nelson Mandela. We rijden nu door de provincie Oost-Kaap, de voormalige thuislanden Transkei en Ciskei, en maken hier voor het eerst kennis met het echte Afrika. We rijden via East London naar de omgeving van het schitterende Coffee Bay aan de Indische Oceaan waar we overnachten.

Dag 12: Coffee Bay – Drakensbergen
De Oostkaap-provincie is vooral glooiend, maar zodra we via Kokstad naar het noorden rijden in de richting van de Drakensbergen, wordt de omgeving snel imposanter. In de Drakensbergen kun je prachtige wandelingen maken maar ook andere activiteiten ondernemen, zoals golfen en paardrijden.

Drie Rondavels
Drie Rondavels

Dag 13: Drakensbergen – Hluhluwe
Vandaag weer een lange tocht naar de kust. Vanuit de Drakensbergen rijden we via Pietermaritzburg de binnenlanden van Kwazulu-Natal in en komen door de Vallei van de 1000 Heuvels. Hier maken we kennis met de Zulu-cultuur. We laten Durban rechts liggen en rijden in Kwazulu-Natal langs allerlei grote suikerrietplantages. Uiteindelijk trekken we parallel aan de kust naar Hluhluwe, in de buurt van het werelderfgoed St. Lucia.

Dag 14: St. Lucia
Vandaag gaan we naar St. Lucia toe en maken daar een prachtige boottocht van over het St. Lucia-meer. We zien bijzondere vogels, krokodillen en nijlpaarden aan ons voorbij trekken.

Dag 15: Hluhluwe – Swaziland
We gaan vandaag Zuid-Afrika even verlaten en rijden de grens over met Swaziland. De verschillen met Zuid-Afrika zijn direct duidelijk te zien en ook is het opvallend om overal het hoofd van koning Mswati III te zien, de absolute monarch van het land, die al 25 jaar lang zonder grondwet weet te regeren. We bezoeken de lokale markt van Manzini en rijden voor de overnachting naar Mbabane, de hoofdstad van Swaziland.

Dag 16: Swaziland – Hazyview
We verlaten vandaag Swaziland al weer en rijden via de provincie Mpumalanga en langs de grens met Mozambique in de richting van het zuidelijke deel van het Krugerpark bij Hazyview.

Dag 17: Kruger Nationaal Park
Het is een vroege start vandaag want we zullen met een 4×4 een ‘game drive’ maken in het befaamde Kruger NP. We zien enorm veel klein en groot wild en ook een aantal dieren van de Big Five. Het is een enorme belevenis om door dit enorme park rond te trekken.

Dag 18: Kruger Nationaal Park – Klaserie
We verlaten het zuidelijke deel van het Krugerpark en gaan vandaag een mooie autoroute rijden via de Panoramaroute naar Klaserie in het middendeel van het Krugerpark. Onderweg bezoeken we bijvoorbeeld God’s Window, Bourke’s Luck Potholes, de Blyde River Canyon en de Three Rondavels, allemaal schitterende natuurverschijnselen.

Dag 19: Klaserie
We houden vandaag een lekkere rustdag aan het zwembad, maar zullen ook nog een avondsafari maken in een ander deel van het Kruger Park (Thornybush Game Reserve). En we worden beloond op deze safari want we zullen de gehele Big Five zien, dus met het luipaard!

Dag 20: Klaserie – Tzaneen
We laten het Krugerpark achter ons en rijden naar het noordwesten door de provincie Limpopo en komen langzaamaan in de buurt van de grens met Zimbabwe. Deze regio staat voornamelijk bekend om de theeplantages en de goede wandelmogelijkheden. We overnachten in een luxe resort in Tzaneen.

Dag 21: Tzaneen – Johannesburg
Via de Magoebaskloof rijden we naar Pietersburg (Polokwane) en daarna over de rijksweg door de binnenlanden van het voormalige Transvaal via Pretoria naar Johannesburg. We komen nu in de meest dichtbevolkte delen van Zuid-Afrika, het regeringscentrum en de grootste stad van het land.

Dag 22: Johannesburg
Uiteraard kan een bezoek aan Soweto niet ontbreken in een reis door Zuid-Afrika. Er was in de maanden voorafgaand aan onze reis veel onrust in Soweto en andere wijken in Johannesburg, tussen Zuid-Afrikanen en Zimbabwanen. Maar met een ervaren gids maken we vandaag toch een indrukwekkende tocht door dit deel van Johannesburg.

Dag 23: Johannesburg – Amsterdam
Vandaag zullen we Zuid-Afrika verlaten en in de loop van de dag inchecken voor de nachtvlucht naar Amsterdam.