Berlijn

Reichstag (Berlin, Germany)
Reichstag

Berlijn, de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, heeft ongeveer 3,4 miljoen inwoners en beslaat een oppervlakte van 889 km2. De stad ligt in het oosten van het land, midden in Brandenburg op het vlakke land aan de oever van de rivieren de Havel en de Spree, die in het stadsdeel Spandau samenvloeien.

Berlijn in zijn huidige vorm is ontstaan in 1920 door de samenvoeging van verscheidene plaatsen en dorpen rond het historische centrum. De stad bestaat nu uit 12 administratieve districten, waarvan er enkele, zoals Spandau, vroeger een aparte gemeente waren. De stad wordt omgeven door recreatiegebieden met meren en bossen. Ten zuidwesten ligt de stad Potsdam met zijn schitterende paleizen.

Holocaust-Mahnmal
Holocaust-Mahnmal

In het voorjaar van 2009 zijn we met Hendrik en Debby naar deze mooie stad gevlogen voor een bezoek van een aantal dagen. De stad is rijk aan historie, maar ook direct weer zo nieuw als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de jarenlange scheiding in West- en Oost-Berlijn tijdens de Koude Oorlog.

Klik voor een foto-indruk van deze stad op onderstaande linken:

West-Berlijn
Oost-Berlijn

Dom van Berlijn
Dom van Berlijn

Reisverslag:

Het centrum van Berlijn is verdeeld in meerdere gebieden met eigen toeristische trekpleisters. Een prima metro- en treinsysteem zorgt ervoor dat alles makkelijk en snel bereikbaar is.
Het historische hart bevindt zich op de oost- en noordoever van de Spree, rond de statige boulevard Unter den Linden en op het Museuminsel.

Ten westen daarvan ligt de groene Tiergarten en ten zuiden Kreuzberg, bekend om zijn alternatieve bewoners. De Kurfürstendamm, het hart van voormalig West-Berlijn, ligt verder westelijk. Aan de rand van het centrum staat de zomerresidentie van de Pruisische koningen, Schloss Charlottenburg.

Voor winkelfanaten is er ook genoeg te doen. Er zijn verscheidene grote winkelconcentraties in Berlijn, zoals op de al genoemde Kurfürstendamm. Exclusieve winkels van internationale modeontwerpers zijn te vinden in zijstraten als de Fasanenstraße. Iets ten oosten van de Kurfürstendamm bevindt zich het Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Internationale designmode is te vinden in de Friedrichstraße, in het Quartier 206 en de Galeries Lafayette. Berlijn staat ook bekend als de uitgaansstad van Europa. Er is geen door de overheid vastgestelde sluitingstijd voor de horeca. Enkele zaken zijn zelfs 24 uur per dag geopend. Er zijn talloze cafés, restaurants, clubs, discotheken en cocktailbars. Er is niet echt een uitgaanscentrum in de stad, wel zijn er concentraties van uitgaansgelegenheden. Enkele bekende uitgaansgebieden zijn Oranienburger Straße/Hackescher Markt/Hackesche Höfe, Kurfürstendamm, en Kollwitzplatz.