Brussel

Atomium
Atomium

Brussel is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamse en Franse Gemeenschappen. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de hoofdstad van Europa beschouwd. De gemeente Brussel telt bijna 150.000 inwoners en is daarmee naar inwoneraantal de op vier na grootste gemeente in België. Echter, het is een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat 1.048.491 inwoners telt.

Grote Markt
Grote Markt

De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Bruocsella, wat evolueerde tot Broekzele (Broeklanden aan de Zenne). Dit betekent letterlijk "nederzetting bij het moeras". Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest Brussel zou als stad de grootste van de Benelux zijn en is daarmee een echte metropool binnen Europa.

Klik voor een foto-indruk van deze stad op deze link.

Koninklijk Paleis van Brussel
Koninklijk Paleis van Brussel

Reisverslag:

Er is veel te doen en te zien in Brussel. De stad heeft net als veel andere Belgische steden een levendig uitgaansleven. Vele uitgaansgelegenheden liggen verspreid over de stad, maar in het centrum is vooral het gebied rond de Beurs en het Sint-Goriksplein bekend als uitgaansbuurt. Belangrijke zalen zijn de Ancienne Belgique, de Munt, de Beursschouwburg en de KVS.

De binnenstad van Brussel ligt binnen de bekende vijfhoek (de kleine ring), met de Grote Markt als bruisend middelpunt. Typerend voor dit gedeelte van de stad zijn de kinderkopjes, prachtige gildehuizen, gezellige terrasjes, Art Nouveau-kunstwerken en de winkelstraten. Buiten deze vijfhoek bevindt zich de bovenstad met het Koninklijk Paleis en chique winkeltjes.

In het centrum is de bekendste ‘inwoner’ van Brussel te vinden, Manneken Pis, het standbeeld van een plassend jongetje bovenop een fontein. Voor speciale gelegenheden draagt hij één van zijn meer dan 700 kostuums. Enkele bijzondere kostuums zijn die van Elvis Presley en van Mickey Mouse. Veel mensen weten niet dat hij ook nog een zusje heeft: Jeanneke Pis. In een steegje een paar straten verderop zit ze al plassend gehurkt boven een fontein.

Een bezienswaardigheid buiten het centrum is ‘De Eiffeltoren van Brussel’, het Atomium, dat werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1958. Het is een gigantische ijzermolecule met 9 bollen, waarvan er 6 toegankelijk zijn voor publiek. De bollen bieden een bijzonder panoramisch uitzicht over de Belgische hoofdstad. Er zijn tentoonstellingen, bars en een restaurant in het Atomium gevestigd. ’s Avonds zijn de bollen verlicht, een erg mooi gezicht! Vlakbij is het mooie Koninklijke Park. Op de noordelijke hoek van park staan twee verrassende monumenten: het Chinees paviljoen en de Japanse toren. In 1900 werd de wereldtentoonstelling gehouden in Parijs. Koning Leopold II ging daar kijken en hij vond het allemaal prachtig. Daarop besloot hij dat Brussel ook exotische gebouwen moest krijgen. Momenteel is het paviljoen ingericht als een klein museum. Er staan Chinese porseleinen objecten en Japanse kunst.