Londen

Londen Eye
London Eye

We zijn al verschillende keren naar Londen geweest, zoals in 2005 met Hendrik en Debby maar ook nog in het najaar van 2011 en het voorjaar van 2012, dus wij vonden dat er zeker een pagina aan deze stad gewijd moest worden.

Londen is de hoofdstad en ook de grootste stad van Groot-Brittannië. In de regio Groot-Londen wonen ongeveer 7,5 miljoen mensen. Hiermee is Londen de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. De hele metropool strekt zich zelfs nog verder uit buiten de grenzen van Groot-Londen, een gebied van ongeveer 8000 km² met 12 tot 14 miljoen inwoners.

Houses of Parliament
Houses of Parliament

De stad is ook het politieke, economische en culturele centrum van het land. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse gebieden. Londen wordt als één van de vier traditionele alfa-wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York.
Londen bevat vier bezienswaardigheden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan: de Tower of London, de historische nederzetting van Greenwich, de Kew Gardens, en het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church gezamenlijk.

Klik voor een foto-indruk van deze stad op onderstaande linken:

The City
Richmond, Kew Gardens en East End

Buckingham Palace
Buckingham Palace

Reisverslag:

In Londen staan dus veel voorname gebouwen. Een belangrijk icoon van Londen is de klokkentoren van de Big Ben, onderdeel van het Palace of Westminster (Houses of Parliament).

Een andere historische plek is de Tower of London, die ondanks zijn naam geen toren is maar een grote vesting, waarvan de oudste delen al stammen uit de elfde eeuw, niet lang na de Normandische invasie. Het complex fungeerde onder meer als koninklijk paleis, maar ook als gevangenis waarin tegenstanders van de kroon werden vastgehouden. Tegenwoordig is het een museum, waar onder meer de Britse kroonjuwelen te bezichtigen zijn. Tower Bridge ligt naast de Tower of London, waaraan de brug ook zijn naam dankt. Dagelijks passeren meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen deze brug. Tower Bridge is een van de grootste toeristenattracties van Londen.

Het Buckingham Palace is de Londense residentie van koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip. In de stad en de nabije omgeving bevindt zich nog een groot aantal andere (voormalige) koninklijke residenties, zoals Frogmore, Hampton Court Palace, Kensington Palace en Windsor Castle.

Het reuzenrad London Eye en The O2 (voorheen de Millennium Dome) behoren tot de nieuwste attracties van de stad. Het eerste biedt vanaf maximaal 135 meter hoogte een schitterend uitzicht over de stad, het tweede is een groot evenementencomplex, waar onder andere popconcerten worden gegeven.

Londen huisvest tevens een groot aantal musea en kunstgalerijen. In de wijk South Kensington bevindt zich een groot aantal musea, zoals het Natural History Museum, het Science Museum en het Victoria and Albert Museum. Het British Museum, gelegen in de wijk Bloomsbury, is het nationale museum en heeft een grote verzameling historische objecten van over de hele wereld. Dicht bij het British Museum bevindt zich de British Library, een bibliotheek die meer dan 150 miljoen documenten in huis heeft.

Andere musea zijn het Imperial War Museum, het Bank of England Museum, Madame Tussauds en het London Transport Museum, vlakbij Covent Garden. De National Gallery heeft ook een enorme collectie, met werken van onder anderen Leonardo da Vinci, Rembrandt, Vermeer, Hals, Van Gogh, Titiaan, Botticelli, Velázquez, William Turner en Joseph Wright. De naastgelegen National Portrait Gallery is een museum met portretten van de belangrijkste personen uit de Britse geschiedenis. Ook het Tate Britain en Tate Modern hebben grote en bekende collecties.