Madrid

Plaza Mayor (Madrid, Spain)
Plaza Mayor

Het midden op de Spaanse meseta (hoogvlakte) gelegen Madrid is met zijn inwonertal van meer dan drie miljoen de grootste stad van Spanje en één van de grotere steden van Europa. Rond de regio Comunidad de Madrid liggen de provincies Guadalajara, Cuenca, Toledo, Ávila en Segovia. Echter, ondanks dat Madrid de afgelopen 50 jaar bijna viermaal zo groot is geworden, vind je de echte bezienswaardigheden toch nog steeds in het centrum.

Parque del Buen Retiro
Parque del Buen Retiro

In het voorjaar van 2008 zijn we met Hendrik en Debby naar deze stad gevlogen. Als een stedentrip naar Spanje wordt gemaakt, wordt toch vaak gekozen voor Barcelona, Sevilla of Granada. Maar Madrid heeft net zo veel en misschien nog wel meer te bieden.
Musea, prachtige parken, tapasrestaurants en exclusieve boetiekjes, er is voor iedereen genoeg te doen. Het is een grote stad, maar desondanks heeft het een zeer rustige uitstraling.

Klik voor een foto-indruk van deze stad op onderstaande linken:

Dag 1 Palacio Real, Plaza Mayor en Puerta del Sol
Dag 2 Gran Via, Plaza de Colón en Parque del Retiro
Dag 3 Reina Sofía, Plaza de Toros en Santiago Bernabeu

Plaza de Toros de las Ventas
Plaza de Toros de las Ventas

Reisverslag:

Er zijn veel bezienswaardigheden in Madrid. Je kunt er ronddwalen door het 16de en 17de eeuwse Madrid van de Habsburgers – het Madrid de los Austrias – zoals over de Plaza de la Villa en langs de Colegiata de San Isidro. Een ander mooi deel van de stad is het 18de eeuwse Madrid van de Bourbons met zijn Parque de Retiro en Plaza de Cibeles, en tot slot de dure 19de eeuwse Barrio de Salamanca en de moderne wolkenkrabbers in de Azca-wijk.

Madrid is ook voor wat betreft de keuken echt traditioneel Spaans. Deze verschilt sterk van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. Daar eet men veel vis en schaaldieren, pasta, rijst en mediterrane groenten. De keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees als vis, en veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst en stoofpotten. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer ‘casera’ oftewel huiselijk is. Dat betekent dat het eten vers wordt bereid, in veel gevallen met Spaanse producten. In de stad worden op sommige plaatsen de typisch Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje.

De stad is ook beroemd om haar nachtleven en staat zelfs in de rest van Spanje bekend om het enorme aantal bars, clubs en discotheken. De typische jonge Madrileen danst en drinkt tot diep in de nacht, eet wat zoete gefrituurde “churros”, verfrist zich en gaat vervolgens naar het werk. Een andere populaire bezigheid van Madrileense jongeren is “botellón” oftewel drinken op straat.