Napels

Naples (Italy)
Napels met de Vesuvius op de achtergrond

Jenneke was in januari 2011 voor haar werk in Sorrento, dichtbij Napels, dus daarom spraken we af daarna samen een weekend de stad Napels te bezoeken. In Nederland was het nog hartje winter, maar in Napels scheen al een vroeg lentezonnetje. We hebben genoten van deze stad, de uitspraak ‘eerst Napels zien en dan sterven’ gaat zeker op. De stad komt op het eerste gezicht ruig over, maar heeft enorm veel moois te bieden achter deze rauwe uitstraling. Dit geldt niet alleen voor de stad, maar ook voor de omgeving met bezienswaardigheden als Pompeii, de Vesuvius en de Amalfi-kust. We logeerden in de oude stad aan het Piazza Bellini in het gelijknamige hotel.

Baai van Napels
Baai van Napels

De stad zelf is enorm levendig, met een bijna on-Europese intensiteit. Zo is de oude stad de afgelopen jaren veel veiliger en schoner geworden en de verwaarloosde, verborgen schatten zijn hersteld en worden beter beheerd. Maar ook de kust rond Napels weet veel mensen enorm te beroeren.

Klik voor een foto-indruk van deze stad op onderstaande linken:

Oude Stad
Pompeii en Certosa di San Martino

Pompeii
Pompeii

Reisverslag:

Napels is de derde stad van Italië, en de grootste van de Mezzogiorno (Zuid-Italië). Napels is tevens hoofdstad van de regio Campanië en van de provincie Napels. De Napolitaanse agglomeratie heeft daarmee circa 4,4 miljoen inwoners.

Napels heeft een rijke geschiedenis, kunst en cultuur, wereldberoemde gastronomie en een eigen dialect, het Napolitaans, dat zover afwijkt van het Italiaans dat men het met meer recht een taal zou kunnen noemen.
Napels ligt aan de Golf van Napels. Vanaf de stad zie je over het water de vulkaan Vesuvius, waar aan de voet de ruïnes van Pompeii en Herculaneum liggen. De stad is voor onze begrippen zeer heuvelachtig te noemen.

Napels kent veel mooie plekjes. Zo herbergt het de San Carlo, het oudste nog steeds actieve operatheater van Europa, dat zijn hoogtijdagen beleefde voor 1861, de val van de Bourbons. Het theatergebouw heeft zo’n 2.900 plaatsen. Vlakbij de Chiesa San Pietro a Majella is het Conservatorio di San Pietro a Majella di Napoli gelegen. Andere hoogtepunten zijn het uitzicht vanaf de berg Capodi naar het Palazzo Reale uit de 17e eeuw en rechts daarvan het Castel Nuovo met de enorme ronde torens (13e eeuw) en het oude stadsdeel Santa Lucia. De Dom van Napels is, toepasselijk voor ons dit weekend, gewijd aan San Gennaro (Sint Januari) en gebouwd op resten van eerdere kerken en heeft een kapel in barokstijl, waar deze (stadspatroon) San Gennaro is begraven.