Wenen

Obere Belvedère (Vienna, Austria)
Obere Belvedère

Jenneke was in januari 2012 voor haar werk naar Wenen, dus daarom spraken we af daarna samen een weekend deze schitterende stad te bezoeken. We logeerden aan de rand van het centrum in het fijne hotel Fabrik, een oude kledingfabriek.

Stephansdom
Stephansdom

De stad Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en vormt sinds 1922 een eigen deelstaat. De stad ligt in het noordoosten van het land aan de rivier de Donau. Wenen heeft ruim 1.7 miljoen inwoners, en is daarmee veruit de grootste stad en het culturele en politieke centrum van Oostenrijk. Er zijn bijvoorbeeld ook veel internationale organisaties die hun hoofdkwartier in Wenen hebben, zoals de OPEC.

Wenen is vooral bekend door zijn vele barokke bouwwerken, maar je ziet er ook andere stijlen. Zo bloeiden aan het begin van de 20e eeuw de Sezession- en Jugendstil schilderstijlen. Belangrijkste vertegenwoordigers hiervan waren Gustav Klimt (schilderkunst) en Otto Wagner (architectuur). Wagner ontwierp bijvoorbeeld stations van de Wiener Stadtbahn, de Postsparkasse (postkantoor) en de Kirche am Steinhof. Aan de Karlsplatz vindt men het tentoonstellingsgebouw van de Weense Sezession, met de beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt.Een ander voorbeeld van bijzondere woningbouw is het Hundertwasserhaus, in 1985 gebouwd door Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw kenmerkt zich door de felle kleuren, onregelmatige vormen en het vele groen. Hundertwasser ontwierp ook de vuilverbrandingsoven in Spittelau (noord-Wenen).

Klik voor een foto-indruk van deze stad op onderstaande linken:

Stadt Wien
Schloss Schönbrunn

Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus

Reisverslag:

De binnenstad van Wenen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Buiten de vele monumentale paleizen en kerken biedt Wenen nog meer toeristische attracties. Zo is er het Prater, van oudsher een keizerlijk jachtgebied, dat bestaat uit drie delen. Ten eerste het Wurstelprater, een kermis met diverse attracties waaronder het reuzenrad dat dateert uit 1897. Het ronddraaiende rad stopt soms met tussenpozen, om mensen te laten instappen in de gondels, zodat men ruimschoots de tijd krijgt om een zicht boven Wenen te krijgen.

Het Haus des Meeres (Huis van de Zee) is een groot aquarium, dat gevestigd is in één van de zes luchtafweerbunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze zgn. Flaktürme bevinden zich op drie plaatsen in de stad en zijn zo groot dat ze niet opgeblazen of afgebroken kunnen worden. De twee torens in de wijken Neubau en Mariahilf zijn vanuit de binnenstad op vele punten zichtbaar.

De Lipizzaner paarden van de Spaanse Rijschool zijn wereldberoemd, maar een bezoek aan deze rijschool dien je ver van tevoren te reserveren. Als enige grote stad in de wereld groeien de wijnranken tot in de stad. De Weense wijken Grinzing en Nußdorf produceren goede wijnen van Zweigelt en Grüner Veltliner, twee typische Oostenrijkse druivensoorten.

De Kapuzinergruft of “Kaisergruft” is de algemene begraafplaats van de Habsburgers sinds de 17e eeuw. Alle keizers, keizerinnen, prinsen, prinsessen, aartshertogelijke families en hun kinderen liggen hier begraven. Het graf van Maria-Theresia en haar echtgenoot Franz I is bijvoorbeeld een imposant grafmonument. Ook keizer Franz Josef I, keizerin Elisabeth (“Sisi”), keizer Karel I, keizerin Zita en de laatste kroonprins Otto liggen er begraven. De doodskisten van de laatstgenoemden staan er opgebaard.

Hoewel de stad vernoemd is naar de rivier Wien, is de ligging ‘An der schönen blauen Donau’ veel bekender. Er lopen drie vertakkingen van deze rivier door de stad Wenen: de oude Donau, de nieuwe Donau en het Donaukanaal (waarin de Wien uitmondt). Buiten de stad komen deze drie vertakkingen weer bij elkaar.