Wandelen buitenland

Wandelen UK-West Highland Way

Wandelen UK-Dales Way

Wandelen UK-Coast to Coast

Wandelen UK-South West Coast

Wandelen UK-Pennine Way

Wandelen UK-Cumbria Way

Offa's Dyke Path

Het maken van Lange Afstandswandelingen is een favoriete bezigheid van ons. Zo zijn we al veelvuldig in Groot-Brittannië geweest, een wandelland bij uitstek, maar ook in de Alpenlanden, Oostenrijk en Zwitserland. Voor wat betreft Groot-Brittannië; of het nu mooie kustpaden zijn, de fells van het Lake District, de Yorkshire Dales of Northumberland en de highlands van Schotland, iedere keer zijn de wandelingen weer prachtig. Zoals op onderstaande kaart te zien is, zijn er enorm veel Long Distance Paths en National Trails in Groot-Brittannië.

LDP-kaart
Overzichtskaart met Britse Long Distance Paths

Inmiddels hebben we al een achttal prachtige lange afstandswandelingen op het eiland gemaakt. Zoals de West Highland Way, door de highlands van Schotland tussen Glasgow en Fort William (route nummer 4 in bovenstaande kaart). Ook hebben we één van onze favoriete nationale parken, de Yorkshire Dales, doorkruist op de Dales Way (route 17). Op een aantal langere routes hebben we zelfs meerdere nationale parken doorlopen. Op het schitterende Coast to Coast Path (route 11) loop je door het Lake District, de Yorkshire Dales en de North York Moors, van de Ierse Zee naar de Noordzee. Een grote uitdaging is de Pennine Way (route 8) die ook door drie nationale parken gaat, maar nu van zuid naar noord. Dit pad doorkruist het Peak District, de Yorkshire Dales en Northumberland.
De kust hebben we gevolgd op het South West Coast Path (route 36) tussen St. Ives en Falmouth in Cornwall. Ons favoriete deel van Engeland, het Lake District, hebben we nogmaals doorkruist. Ditmaal van zuid naar noord, op de Cumbria Way (route 16). In Wales hebben we, verdeeld over twee helften/jaren, het Offa’s Dyke Path (route 25) gelopen op de grens van Engeland en Wales. Tijdens de meest recente wandeltocht in Groot-Brittannië zijn we naar het noordoosten van Engeland gegaan om de Cleveland Way in het North York Moors National Park te wandelen (route 12).

Dit jaar hebben we ook voor het eerst een Lange Afstandswandeling in Zwitserland gelopen, de Via Albula en Bernina in de provincie Graubünden. Dit wandelpad volgt grotendeels het UNESCO-werelderfgoed van de Rhätische Bahn, de gelijknamige Albula- en Bernina-spoorweg tussen Chur in Zwitserland en Tirano in Italië. Op deze route over ongeveer 130 km passeer je onder andere de Albulapas en de Berninapas en kom je door de bekende stad St. Moritz. De route staat op onderstaande kaart afgebeeld (regionale route nummer 33). Een totaal overzicht van alle Zwitserse wandelroutes is op deze uitgebreide website te vinden.

Via Albula en Bernina in Zwitserland