Coast to Coast Path

Patterdale Common (Lake District, England)
Patterdale Common (Lake District)

In 1973 schreef de befaamde Alfred Wainwright het boekje ‘A Coast to Coast Walk’, een wandeling van de Ierse Zee (St. Bees) naar de Noordzee (Robin Hood’s Bay) dwars door Noord-Engeland. Wainwright gebruikte ‘A’ om aan te geven dat er veel meer mogelijkheden zijn om deze tocht te volbrengen. Maar inmiddels loopt nagenoeg iedere wandelaar deze route in zijn voetsporen. Mensen uit de hele wereld lopen deze wandeling en inmiddels zijn er meerdere boeken over geschreven en zijn er zelfs twee BBC-televisieseries aan deze route gewijd.

In de zomer van 2006 hebben wij de wandeling ook gedaan. De route is officieel 192 mijl lang (ruim 300 kilometer) en recentelijk heeft een nieuwe meting zelfs aangegeven dat de route bijna 220 mijl is.

De route is overigens niet officieel erkend als Long Distance Path en is daarom ook grotendeels niet bewegwijzerd. Er worden onderweg drie nationale parken doorkruist: het Lake District, Yorkshire Dales en North York Moors. Het was een prachtige wandeling, waarvan we enorm genoten hebben (ook te danken aan het fantastische weer in deze 2,5 week).

Klik voor foto’s van deze route op onderstaande linken:

Dag 1 t/m 4 Lake District
Dag 5 t/m 8 Lake District en Westmorland
Dag 9 en 10 Yorkshire Dales
Dag 11 t/m 16 North York Moors

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Nine Standards Rigg
Nine Standards Rigg

Reisverslag:

We hebben de route in 16 etappes verdeeld.

1. St. Bees-Ennerdale Bridge (14 mijl/22,5 km)
2. Ennerdale Bridge-Rosthwaite (14,5 mijl/23 km)
3. Rosthwaite-Grasmere (9 mijl/14,5 km)
4. Grasmere-Patterdale (8,5 mijl/13,5 km)
5. Patterdale-Burnbanks (11 mijl/17,5 km)
6. Burnbanks-Orton (13 mijl/21 km)
7. Orton-Kirkby Stephen (12 mijl/19 km)
8. Kirkby Stephen-Keld (13 mijl/21 km)
9. Keld-Reeth (11 mijl/17,5 km)
10. Reeth-Richmond (11 mijl/17,5 km)
11. Richmond-Danby Wiske (14 mijl/22,5 km)
12. Danby Wiske-Ingleby Cross (9 mijl/14,5 km)
13. Ingleby Cross-Clay Bank Top (12,5 mijl/20 km)
14. Clay Bank Top-Blakey (9,5 mijl/15 km)
15. Blakey-Egton Bridge (12 mijl/19 km)
16. Egton Bridge-Robin Hood’s Bay (16 mijl/25,5 km)

Het pad is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest klassieke lange afstandswandelingen van Engeland. De schoonheid en de enorme variatie van deze wandeling is inmiddels ook wereldwijd erkend. In november 2004 is deze tocht aangemerkt als de op een na mooiste wandeling ter wereld. Het heeft de Inca Trail in Peru en de wandeling naar het basiskamp van de Mount Everest daarbij verslagen. Alleen de Milford Track in Nieuw Zeeland stond nog een plekje hoger.

Robin Hood's Bay
Robin Hood’s Bay

De wandeling geeft een goed beeld van de mooiste landschappen van Engeland. De tocht begint in het Lake District; de route gaat daar door steile dalen, langs de oevers van de meren en over afgelegen bergpassen.
Dan volgt het kalksteenlandschap van de Yorkshire Dales, beroemd om zijn ingewikkelde patronen in de kalkstenen ondergrond en de ‘dry stone walls’ (muurtjes van los gestapelde kalksteen). Het oude marktplaatsje Richmond markeert het einde van de Dales. Daarna gaat het pad door de vallei van York en weer omhoog door het golvende heidelandschap van de North York Moors naar het eindpunt Robin Hood’s Bay aan de Noordzee.

Hieronder staat de routekaart van deze wandeling afgebeeld.