Cumbria Way

Langdale Pikes (Lake District, England)
Langdale Pikes (Lake District)

In mei 2012 hebben wij de Cumbria Way gelopen, voor ons alweer het zesde Long Distance Path in Groot-Brittannië. Het pad loopt van zuid naar noord door de provincie Cumbria en daarmee grotendeels door het Lake District National Park. Dit park hebben we ook al bezocht tijdens het Coast to Coast Path en de Dales Way. De Cumbria Way gaat bijvoorbeeld door de stadjes Coniston en Keswick en loopt ook door het prachtige Great Langdale en Borrowdale.

De Cumbria Way is oorspronkelijk ontwikkeld in de zeventiger jaren door leden van de Ramblers Association. Het pad is 112 km lang en verbindt de twee historische steden Ulverston en Carlisle. De route loopt via Coniston, Langdale, Borrowdale, Derwent Water, Skiddaw Forest en Caldbeck. Het is over het algemeen een ‘low level’ pad door de dalen van het Lake District, maar bevat ook een aantal hogere open en onherbergzame stukken.

Klik hieronder voor de foto’s van de wandeling:

Dag 1 t/m 3 Ulverston-Keswick
Dag 4 en 5 Keswick-Carlisle en beklimming Scafell Pike
Terug naar Nederland via Manchester

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Lakeland Bridge
Lakeland Bridge

Reisverslag:

We hebben de route in 5 etappes verdeeld.

1. Ulverston-Coniston (14 mijl/22,5 km)
2. Coniston-Great Langdale/Dungeon Ghyll (12 mijl/19 km)
3. Great Langdale/Dungeon Ghyll-Keswick (16 mijl/25,5 km)
4. Keswick-Caldbeck (14 mijl/22,5 km)
5. Caldbeck-Carlisle (14 mijl/22,5 km)

De route vertrekt vanuit Ulverston aan de zuidkust van Cumbria,overigens de geboorteplaats van Stan Laurel, en gaat in noordelijke richting langs het dorpje Gawthwaite en bereikt de grens van het Lake District National Park. Dit stuk van de route verloopt vooral over paden door velden en over landbouwgrond en komt via Sunny Bank aan de westelijke oever van Coniston Water uit. Deze oever wordt gevolgd tot aan het plaatsje Coniston. Hier is Grizedale Forest zichtbaar aan de oostkant van het meer, Coniston Old Man en Dow Crag aan de westkant.

De volgende etappe verloopt vanuit Coniston in noordoostelijke richting, richting de bossen bij Tarn Hows. Er wordt nu een stuk over de openbare weg gewandeld door de dorpjes Colwith en Skelwith Bridge. Al snel komen de imposante Langdale Pikes in zicht nadat de route in noordwestelijke richting langs Elterwater de mooie Great Langdale Valley binnen gaat.

Derwent Water en Skiddaw op de achtergrond
Derwent Water en Skiddaw op de achtergrond

De route verlaat daarna Great Langdale weer en loopt langs Mickleden Beck. Aan de westkant ligt de berg  Bow Fell, aan de oostkant de Langdale Pikes. De route begint dan stevig te stijgen naar de Stake Pass, voordat via Langstrath Beck de dorpjes Stonethwaite en Rosthwaite in het Borrowdale worden bereikt. Daarna wordt de Derwent-rivier gevolgd en de westelijke oever van Derwent Water. Uiteindelijk is Keswick het eindpunt van deze etappe. De bergen Skiddaw en Blencathra zijn zichtbaar in het noorden, het gebied voor de volgende dag.

Vanuit Keswick wordt de drukke A591 gekruist, waarna vanaf Latrigg de route begint te stijgen naar Skiddaw House (465 meter). Nadat de vlaktes van Back o’Skiddaw zijn gepasseerd, wordt de top van High Pike (658 meter) bereikt. Via de Caldbeck Fells wordt daarna afgedaald naar het stadje Caldbeck. We komen nu aan de noordelijke grens van het Lake District.

De laatste etappe is een ‘low-level’-sectie en volgt vooral de loop van de Caldew-rivier naar de grootste stad van Cumbria, Carlisle. Onderweg worden de plaatsjes Sebergham, Buchaban en Dalston gepasseerd en gaat de route vooral door bos, boerenland en over ruiterpaden.

Hieronder staat de routekaart van deze wandeling afgebeeld.