Dales Way

Ribblehead Viaduct (Yorkshire Dales)
Ribblehead Viaduct (Yorkshire Dales)

The Dales Way is een wandeling die over pakweg 130 kilometer van oost naar west door de Yorkshire Dales loopt. Het grootste deel van de wandeling worden de oevers van de rivieren Wharfe en Dee gevolgd, maar ook wordt de ‘waterscheiding’ van Groot-Brittannië gekruist in het gebied van de bekende ‘Three Peaks’ in Ribblesdale.

De wandeling begint in het marktplaatsje Ilkley en loopt vervolgens door Wharfedale en Dentdale, alvorens de uitlopers van het Lake District bereikt worden. De wandeling eindigt aan de oever van Lake Windermere in het Lake District.

De route gaat ook over moors, fells en stukken ‘limestone pavement’ en daarmee is de wandeling erg afwisselend en interessant. In het voorjaar van 2005 hebben wij deze wandeling gelopen. Aan het einde zijn we nog doorgereisd naar het Little Langdale in het Lake District. Daar hebben we een aantal dagen overnacht in de gezellige Three Shires Inn, een prachtige plek om het Lake District te voet te ontdekken.

Klik voor de foto’s van deze week op onderstaande linken:

The Dales Way
Little Langdale en het Lake District

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Limestone bij Conistone
Limestone bij Conistone

Reisverslag

We hebben de route in 7 etappes verdeeld.

1. Ilkley-Burnsall (12 mijl/19 km)
2. Burnsall-Kettlewell (10 mijl/16 km)
3. Kettlewell-Cam Houses (13 mijl/21 km)
4. Cam Houses-Lea Yeat (10 mijl/16 km)
5. Lea Yeat-Sedbergh (10 mijl/16 km)
6. Sedbergh-Grayrigg (12 mijl/19 km)
7. Grayrigg-Windermere (13 mijl/21 km)

De Dales Way is zoals gezegd hoofdzakelijk een route door de dalen van de Yorkshire Dales en geen ‘high level route’ zoals de Pennine Way en grote delen van de Coast to Coast Walk. Je loopt grotendeels langs rivieren en door gezellige marktstadjes als Ilkley, Kettlewell en Sedbergh en langs oude kalkstenen dorpjes.
Ook gaat de route door stukken drassig veenland, vooral in het gebied van de ‘waterscheiding’ rond Ribblehead, en over rotsachtige gebieden in de buurt van het Lake District. Dit allemaal afgewisseld met mooie stukken over kalkstenen plateau’s, maakt de route erg interessant.

Howgills bij Sedbergh
Howgills bij Sedbergh

De Yorkshire Dales is een internationaal vermaard nationaal park, met een karakteristiek landschap van ‘dry stone walls’, afgelegen stenen schuren, diepe dalen en vele dorpjes en gehuchten. Het Lake District verschilt juist enorm van de Dales. Deze streek is veel bergachtiger en ruiger. Zo liggen alle toppen in Engeland hoger dan 900 meter in dit nationale park. Het hoogste punt in Engeland is hier ook te vinden, Scafell Pike (978 m).

Het Lake District telt ook vele meren (16 in totaal), in de meeste gevallen langwerpig van vorm, wat te verklaren valt door het feit dat in de pleistocene ijstijd de rivierdalen door gletsjers tot brede trogdalen werden vervormd. De bekendste meren zijn Windermere, Coniston Water, Ullswater, Thirlmere, Derwent Water en Bassenthwaite Lake.

Hieronder staat ook een routekaart van deze wandeling afgebeeld.