Offa’s Dyke Path

Radnorshire Hills
Radnorshire Hills

Offa’s Dyke Path (in het Welsh “Llwybr Clawdd Offa” genaamd) is een lange afstandswandelpad dat grotendeels de huidige grens van Engeland en Wales volgt. Zeker in de eerste helft van de route loop je heen en weer over de grens tussen beide landen. Het pad is geopend in 1971 en valt onder de officiële National Trails in Groot-Brittannië. Het is daarmee één van de oudere nationale wandelpaden en ook een van de meest populaire, alhoewel zeker niet zo druk als bijvoorbeeld het Coast to Coast-path in het noorden van Engeland. Op een deel van de route loop je op of nabij de restanten van de oorspronkelijke Offa’s Dyke, een aarden wal die naar alle waarschijnlijkheid in de late 8ste eeuw is gebouwd op last van koning Offa van Mercia, een Angelsaksisch koninkrijk in Engeland. En daarmee is direct een misverstand uit de wereld geholpen. De Dyke is niet gebouwd door de inwoners van Wales om de Engelsen tegen te houden, maar het is precies andersom. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat rovers uit Wales aan Engelse zijde vee kwamen stelen.

Klik voor een foto-indruk van deze wandeltocht op onderstaande linken:
Dag 1 – 3: Sedbury Cliffs – Llanthony
Dag 4 – 6: Llanthony – Knighton
Dag 7 – 9: Knighton – Llanymynech
Dag 10 en 11: Llanymynech – Llangollen
Dag 12 – 14: Llangollen – Prestatyn

Klik op de volgende link voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) van de route.

Tintern Abbey
Tintern Abbey

Reisverslag:

De meest gangbare route is van zuid naar noord. Je start de wandeling dan bij de Severn Estuary in Sedbury, vlakbij Chepstow, en eindigt de wandeling in Prestatyn aan de noordkust van Wales. Het kost je zo rond de twee weken om de hele wandeling af te ronden, uitgaande van zo’n 20 wandelkilometers per dag. Het landschap onderweg is zeer afwisselend met veel heuvellandschap, maar ook wat vlakkere etappes langs bijvoorbeeld het Montgomery Canal en het Llangollen Canal. Maar de wandeling moet zeker niet onderschat worden, want ondanks het feit dat het hoogste punt net iets meer dan 700 meter is, gaat het op veel dagen continu op en af. De route gaat bijvoorbeeld over de Black Mountains, onderdeel van het Brecon Beacons National Park, en de Shropshire Hills. De Shropshire Hills worden over het algemeen als het zwaarste stuk van de route gezien. Door het vele stijgen en dalen heeft dit stuk de bijnaam “Switchback”. Meer naar het noorden loop je over de Eglwyseg Moors in de buurt van Llangollen en de prachtige Clwydian Range. Gelukkig is het aantal “stiles” op de route, in het begin waren het er rond de 600, veel kleiner geworden en zijn veel stiles vervangen door “kissing gates”.
De route komt ook door of in de buurt van mooie stadjes als Chepstow, Monmouth, Abergavenny, Hay-on-Wye, Kington, Knighton, Montgomery en meer in het noorden van Wales door Llangollen, Llandegla, Clwyd Gate, Bodfari en Dyserth.
In het midden van de route, in Knighton, is het officiële Offa’s Dyke Centre. Daar is veel informatie te krijgen over (het ontstaan van) de route, overnachtingen en ook verschillende souvenirs.

Op de oorspronkelijke Offa's Dyke
Op de oorspronkelijke Offa’s Dyke

De totale route is 177 mijl (285 kilometer). Wij hebben de route uitgesmeerd over twee wandelweken in 2017 en 2018. De zuidelijke helft van de route, tussen Chepstow en Knighton, hebben we in 6 etappes gelopen.

1. Chepstow/Sedbury Cliffs – Redbrook-on-Wye (13 mijl/20,5 km)
2. Redbrook-on-Wye – Llantilio Crossenny (White Castle) (15 mijl/24 km)
3. Llantilio Crossenny (White Castle) – Llanthony (11,5 mijl/18,5 km)
4. Llanthony – Hay-on-Wye (13 mijl/21 km)
5. Hay-on-Wye – Kington (15 mijl/24 km)
6. Kington – Knighton (14 mijl/22,5 km)

De noordelijke helft van de route, tussen Knighton en Prestatyn aan de Ierse Zee, is iets langer en hebben we in 8 dagen gewandeld.

7. Knighton – Brompton Crossroads (15 mijl/24 km)
8. Brompton Crossroads – Buttington (12 mijl/19 km)
9. Buttington – Llanymynech (10,5 mijl/16,5 km)
10. Llanymynech – Bronygarth (12,5 mijl/20 km)
11. Bronygarth – Llangollen (9 mijl/14,5 km)
12. Llangollen – Clwyd Gate (13,5 mijl/21.5 km)
13. Clwyd Gate – Bodfari (11,5 mijl/18,5 km)
14. Bodfari – Prestatyn (12 mijl/19 km)

Hieronder staat de routekaart van deze wandeling afgebeeld.