West Highland Way

Beinn Dorain (Argyll and Bute, Schotland)
Beinn Dorain (Argyll and Bute, Schotland)

De West Highland Way is een lange-afstandswandeling in Schotland. De route werd in 1980 geopend. Het is 152 kilometer lang, loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William en loopt door de Schotse Hooglanden (Highlands). Ongeveer de helft van de West Highland Way loopt over oude veedrijverroutes, oude militaire wegen en oude koetswegen. Dit zijn meestal goed onderhouden paden. De andere helft bestaat uit drooggevallen bergbeken en rivieren. Deze ‘paden’ worden gekenmerkt door een mengsel van kiezels, stenen en rotsen waarover de wandelaars zich een weg omhoog of omlaag moeten banen. 

Met name langs Loch Lomond en ten noorden van Bridge of Orchy maakt deze ondergrond de tocht zwaarder. Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen de West-Highland Way, waarvan 10% met de tent. Het is het populairste wandelpad in Groot-Brittannië. Wij hebben deze mooie route in de zomer van 2004 gewandeld.

Klik voor een foto-indruk van deze wandeling op onderstaande linken:

Onderweg naar Schotland
West Highland Way

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Pap of Glencoe
Pap of Glencoe

Reisverslag:

Wij hebben de route van 152 kilometer in 8 dagen gewandeld.

1. Milngavie-Drymen (12 mijl/19 km)
2. Drymen-Rowardennan (14 mijl/22 km)
3. Rowardennan-Inverarnan (14 mijl/23 km)
4. Inverarnan-Crianlarich (6,5 mijl/11 km)
5. Crianlarich-Bridge of Orchy (13 mijl/22 km)
6. Bridge of Orchy-Kingshouse (12 mijl/19 km)
7. Kingshouse-Kinlochleven (9 mijl/14 km)
8. Kinlochleven-Fort William (14 mijl/22 km)

De route begint te Milngavie (als Mull-guy uitgesproken), even ten noorden van Glasgow. Na zo’n 20 km door het rurale achterland van Glasgow trekt ze via Conic Hill naar de oevers van Loch Lomond. Conic Hill vormt ook de geologische grens tussen de Lowlands en de Highlands. De West Highland Way volgt Loch Lomond -het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittannië- zo’n 35 kilometer langs de oostoever. Sommige wandelaars vinden het stuk tussen Rowardennan naar Inversnaid het lastige deel van het pad. Het pad is modderig bij nat weer en het is erg afgelegen. Wel heb je hier mooie vergezichten op de Highland-bergen op de westoever.

Buachaille Etive Mòr
Buachaille Etive Mòr

Vanaf Inverarnan tot Bridge of Orchy volgt de route het dal, waar ook een (in de zomer drukke) verkeersweg doorheenloopt en een spoorweg. De route loopt hier wel dwars door de Highland-bergen, met hun karakteristieke vormen. Na Bridge of Orchy passeert de route de Blackmount en Rannoch Moor, de meest verlaten passage van de wandeling. De route loopt niet door het befaamde Glen Coe. Wandelaars hebben echter wel volop zicht op de beroemdste berg van Glen Coe en Schotland, de Buachaille Etive Mor. En dit, terwijl men de enige steile klim ‘Devils Staircase’ bedwingt.

Via Kinlochleven en de Mamores eindigt de route in Fort William, aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Veel West Highland Way-wandelaars bekronen de wandeling met een klim naar de top. Dit laatste vergt wel bergwandelervaring.

Hieronder staat ook een routekaart van deze wandeling afgebeeld.