Floris V-pad

Kinderdijk (the Netherlands)
Kinderdijk

Je kunt het Floris V-pad ook wel ‘wandelen door het Groene Hart’ noemen, want grote delen van het pad bevinden zich vlak bij de Randstad. Dichtbij grote steden, met snel oprukkende nieuwbouwwijken en industriecentra. Het is dan ook heerlijk deze te ontvluchten op de wandelpaden van het Groene Hart. Je zult merken dat het echt stil kan zijn in het Hollandse polderland.

Een prachtig plaatje van de Ankeveense Plassen
Ankeveense Plassen

Wandelen over het Floris V-pad is ook een wandeling door de geschiedenis. Het pad kruist diverse malen de wegen die ook ‘Der Keerlen God’ (de bijnaam van graaf Floris V) ging en waar hij in zijn laatste levensdagen werd bedreigd. De route van in totaal 222 kilometer komt door plaatsen waar de graaf zijn invloed heeft doen gelden, bijvoorbeeld bij de ontginning en inrichting van het land. Het pad is in feite een spiegelbeeld van de vaderlandse geschiedenis. Onderweg zie je hoe de laaglanders het water in bedwang kregen, maar ook hoe ‘Hollands’ welvaren en rampspoed met elkaar verweven zijn (zoals bij de Biesbosch). Op de hele route kom je forten tegen. Ze vertellen iets over de (militaire) geschiedenis van de Verenigde Republiek en van de Nederlandse staat na de Franse Revolutie.

Reisverslag:

We hebben de route, de zogenaamde LAW1-3, in 11 etappes verdeeld.

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Klik op de linken voor een foto-indruk van de etappes.

1. Muiden-Kortenhoef (19 km)
2. Kortenhoef-Breukelen (18,5 km)
3. Breukelen-Woerden (17,5 km)
4. Woerden-Vlist (22,5 km)
5. Vlist-Nieuw Lekkerland (24 km)
6. Nieuw Lekkerland-Sliedrecht (20 km)
7. Sliedrecht-Dordrecht (16,5 km)
8. Dordrecht-Numansdorp (26 km)
9. Numansdorp-Dinteloord (22 km)
10. Dinteloord-Steenbergen (17 km)
11. Steenbergen-Bergen op Zoom (19 km)

Biesbosch
De Biesbosch

De route loopt van Muiden via Ankeveen en ‘s-Graveland langs Hilversum en de Loosdrechtse Plassen naar Loenen. Daarna volgt ze de Vecht tot Breukelen. Vanaf Breukelen volgt de route de Groote Heicop naar Kockengen en de Oude Rijn tot Woerden.

Hierna wordt de Lange Linschoten tot Oudewater gevolgd, en gaat de route over een mooie tiendweg ten westen van Oudewater en langs de Vlist naar Schoonhoven. Hier ga je met een veer over de Lek. Bij Groot-Ammers ligt Het Liesveld, een voormalig ooievaarsdorp.

De route loopt verder over een lange tiendweg langs Streefkerk en Nieuw-Lekkerland naar Kinderdijk. Langs de molens van Kinderdijk gaat de route naar Oud-Alblas en door het Alblasserbos naar Papendrecht. Hier wordt de Beneden-Merwede overgestoken, en langs het natuurgebied De Kikvorsch wordt de Nieuwe Merwede bereikt. Langs het (niet toegankelijke) natuurgebied de Dordtse Biesbosch wordt de Dordtsche Kil bereikt, die via de Kiltunnel gekruist wordt.

Langs de Dordtsche Kil gaat de route naar Strijensas (de route was hier overigens omgelegd vanwege de aanleg van de HSL-Zuid). Vanaf Strijensas loopt de route door de polder tot Numansdorp, waar het Haringvliet wordt overgestoken naar Noord-Brabant. Via Willemstad en Dinteloord doet de route het Volkerak aan bij het natuurgebied Dintelse Gorzen. Hierna gaat de route door Steenbergen naar het eindpunt bij Bergen op Zoom.

Hieronder staat de routekaart van deze wandeling afgebeeld.