
Op het Groot-Frieslandpad kom je een divers landschap tegen van duinen, bossen, uitgestrekte landerijen, statige boerderijen, mooie dorpen en dijken. Het pad legt een verbinding tussen West-Friesland in Noord-Holland, Friesland en via de kop van Drenthe en Oost-Groningen met Oost-Friesland (Ostfriesland) in Duitsland.
Waarom is het pad zo genoemd? Lang geleden, toen de Zuiderzee nog niet bestond, vormden Noord-Holland en Friesland één geheel. West-Friesland lag dus echt in het westen van Friesland.

Het ontstaan van de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, door inklinking van de veenbodem, overstromingen en stormvloeden zorgde voor een scheiding tussen West-Friesland en Friesland. West-Friesland kwam onder het gezag van het graafschap Holland, maar qua landschap, taal en cultuur bestaan er nog steeds overeenkomsten met Friesland. Maar de verschillen zijn ook groter geworden. Door ruilverkaveling is in West-Friesland veel historisch land verloren gegaan en heeft de West-Friese taal nooit een officiële status gekregen, in tegenstelling tot het Fries. Maar de overeenkomsten zijn er wel degelijk. Denk aan de uitgestrekte weilanden, de ligging aan het IJsselmeer en de oude Zuiderzeestadjes. Net als de Friezen legden de West-Friezen heuvels aan om op te wonen, de terpen. Ook werden aan beide kanten van de Zuiderzee (ring)dijken aangelegd zodat bewoning in lager gelegen gronden mogelijk werd. Watersport is in beide Friese delen van grote betekenis en er werd bijvoorbeeld zowel in West-Friesland als Friesland kaats gespeeld.
De overeenkomsten met Oost-Friesland zijn veel geringer, behalve in naamgeving. De taal, een Nedersaksisch dialect, en cultuur zijn hier nauwer verwant met Groningen. Toch komt ons Nederlanders het landschap ook hier bekend voor. Weilanden, rivieren, sloten, molens, dijken en vlak laagland.

Reisverslag:
We hebben de route, de zogenaamde LAW14, in 21 etappes verdeeld. Inmiddels hebben wij 17 etappes gelopen en zijn we in de volgende provincie aanbeland, Groningen.
Klik op de volgende link voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) van deze route.
Check altijd de website van het Wandelplatform voor de laatste wijzigingen van de route.
Dit zijn de door ons gewandelde etappes. Klik op een link voor de foto’s van de etappe.
1. Bergen aan Zee-Schoorldam (16 km)
2. Schoorldam-Dirkshorn (14 km)
3. Dirkshorn-Nieuwe Niedorp (15 km)
4. Nieuwe Niedorp-Opperdoes (18 km)
5. Opperdoes-Zwaagdijk-Oost (14 km)
6. Zwaagdijk-Oost-Enkhuizen (13 km)
7. Enkhuizen-Workum (17 km)
8. Workum-Abbega (16 km)
9. Abbega-Sneek (14 km)
10. Sneek-Akkrum (17 km)
11. Akkrum-Nij Beets (19 km)
12. Nij Beets-Hemrik (21 km)
13. Hemrik-Haulerwijk (21 km)
14. Haulerwijk-Norg (15 km)
15. Norg-Tynaarlo (19 km)
16. Tynaarlo-Annerveenschekanaal (20 km)
17. Annerveenschekanaal-Muntendam (14 km)
18. Muntendam-Wedde (22 km)
19. Wedde-Bellingwolde (15 km)
20. Bellingwolde-Papenburg (20 km)
21. Papenburg-Leer (22 km)
Hieronder staat de routekaart van deze wandeling afgebeeld.