
De sporen van Maarten van Rossum, schurk of held, competent legeraanvoerder van Gelre of roofridder, liggen dicht gezaaid langs de route van het naar hem genoemde pad. Van Rossums huizen – het familieslot in Rossum, zijn huizen en kastelen in Zaltbommel, Arnhem en Vaassen – zijn echter nog maar een deel van alle buitens en burchten langs de route. Al die Betuwse en Gelderse kastelen, Oranjepaleizen en Sallandse havezates en spiekers karakteriseren het Maarten van Rossumpad bijna als een kastelenroute bij uitstek.

Maar verder besteed het pad ook aandacht aan heel verschillende natuurgebieden: de oude en nieuwe natuur in de uiterwaarden van de grote rivieren, het leven in de beken, sprengen en parken op de Veluwerand en in Salland. Al met al kent het 315,5 kilometer lange Maarten van Rossumpad vele prachtige plekjes.
Wij zijn door het tijdschrift Op Pad ook geïnterviewd over het wandelen van deze LAW.
Reisverslag:
Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).
We hebben de route, de zogenaamde LAW4, in 16 etappes verdeeld. Dat was nog de oude route van Den Bosch naar Ommen. Inmiddels is de route na Ommen doorgetrokken naar Steenwijk, een bekend knooppunt van meerdere LAW’s in Nederland. Klik op onderstaande linken voor een foto-indruk van de etappes.
1. Den Bosch-Lith (27 km)
2. Lith-Zaltbommel (21 km)
3. Zaltbommel-Ophemert (21 km)
4. Ophemert-Zoelmond (20,5 km)
5. Zoelmond-Lienden (22 km)
6. Lienden-Wageningen (Hoog) (22 km)
7. Wageningen (Hoog)-Oosterbeek (18,5 km)
8. Oosterbeek-Rozendaal (18 km)
9. Rozendaal-Laag-Soeren (16 km)
10. Laag-Soeren-Beekbergen (17 km)
11. Beekbergen-Apeldoorn (Het Loo) (16,5 km)
12. Apeldoorn (Het Loo)-Epe (21,5 km)
13. Epe-Hattem (23 km)
14. Hattem-Windesheim (14 km)
15. Windesheim-Dalfsen (18,5 km)
16. Dalfsen-Ommen (19 km)

De route begint bij het Station ‘s-Hertogenbosch, en loopt het eerste stuk in oostelijke richting langs de Maas, die ten oosten van Lith met een veer wordt overgestoken, waarna het terug naar Rossum gaat. Vanaf Rossum gaat het verder in westelijke richting naar Zaltbommel, waar de Waal via de Martinus Nijhoffbrug wordt overgestoken. De Waal wordt gevolgd tot Ophemert, waarna via Buren de Tielerwaard wordt doorkruist. Bij Rhenen wordt de Nederrijn overgestoken. De route volgt dan lange tijd de Veluwezoom, meanderend langs Wageningen, Oosterbeek, Arnhem (Park Sonsbeek) en Rozendaal. Via de Posbank en Laag-Soeren wordt bij Eerbeek het Apeldoorns Kanaal bereikt, dat enige tijd gevolgd wordt. De route loopt in een boog westelijk om Apeldoorn heen, en gaat dan in noordelijke richting langs Vaassen, Epe en Heerde. Bij Hattem wordt een volgende rivier bereikt, de IJssel, die met het veer bij Hattem of met de noordelijker gelegen brug bij Zwolle wordt overgestoken. Via Windesheim gaat de route in oostelijke richting naar Dalfsen, om uiteindelijk in Ommen te eindigen.
Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit diverse stations (soms gelegen aan beschreven aftakroutes) te Den Bosch, Den Bosch Oost, Zaltbommel, Rhenen, Ede-Wageningen, Oosterbeek, Arnhem, Rheden, Zwolle, Dalfsen en Ommen. Ook zijn er busverbindingen in de meeste plaatsen langs de route.
Het Maarten van Rossumpad kruist op diverse punten andere lange afstandswandelpaden: in Den Bosch het Pelgrimspad en het Peellandpad, in Buren het Lingepad, bij Rhenen, Bennekom en Eerbeek het Trekvogelpad, bij Arnhem, de Posbank en Vaassen het Veluwe Zwerfpad, bij Beekbergen het Marskramerpad, bij Zwolle het Hanzestedenpad, bij Dalfsen en Ommen het Overijssels Havezathenpad en bij Ommen het Pieterpad. Dit is ook op onderstaande kaart te zien.
Hieronder staat ook een routekaart van deze wandeling afgebeeld.