Pieterpad

Forest near Doetinchem (Pieterpad, the Netherlands)
Pieterpad in de buurt van Doetinchem

Te voet door Nederland! Over één van de langst mogelijke afstanden tussen het uiterste noorden en de verste zuidpunt van ons land is het Pieterpad uitgezet, tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg. Dit 490 kilometer Lange Afstandswandelpad (LAW) is het meest populaire in Nederland geworden.

Boerderij aan het Pieterpad
Boerderij aan het Pieterpad

Bovendien sluit het Pieterpad bij het zuidelijke eindpunt aan op de GR5 naar Nice. Er kan op die manier gewandeld worden van de Waddenzee naar de Middellandse Zee. Diverse soorten landschappen worden doorlopen: de rijke Groninger klei, de Drentse zandgronden, de Sallandse Heuvelrug, de lommerrijke Achterhoek, het Montferland en tenslotte het langgerekte, gevarieerde Limburg. De route voert daarmee dus door de meest uiteenlopende landschappen, en wordt (in kaart) bijgehouden door het Nivon.

Reisverslag:

We hebben de route, de zogenaamde LAW9, in 27 etappes verdeeld, waarbij de korte laatste etappe naar de Sint Pietersberg een onderdeel is van de etappe Strabeek-Maastricht.

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

Klik op de linken in de lijst hieronder voor een foto-indruk van de etappes. De foto’s van de eerste 21 etappes (met behulp van een Picasa-fotoviewer) zijn nog gemaakt met een oudere DV-camera, dus van matige kwaliteit.

1. Pieterburen-Winsum (11 km)
2. Winsum-Groningen (18 km)
3. Groningen-Zuidlaren (21 km)
4. Zuidlaren-Rolde (16 km)
5. Rolde-Schoonlo (19 km)
6. Schoonlo-Sleen (22 km)
7. Sleen-Coevorden (19 km)
8. Coevorden-Hardenberg (20 km)
9. Hardenberg-Ommen (22 km)
10. Ommen-Hellendoorn (20 km)
11. Hellendoorn-Holten (15 km)
12. Holten-Laren (Gld.) (15 km)
13. Laren (Gld.)-Vorden (14 km)
14. Vorden-Doetinchem (26 km)
15. Doetinchem-Hoog Elten (D) (19 km)
16. Hoog Elten (D)-Millingen (12 km)
17. Millingen-Groesbeek (20 km)
18. Groesbeek-Gennep (15 km)
19. Gennep-Vierlingsbeek (17 km)
20. Vierlingsbeek-Swolgen (21 km)
21. Swolgen-Venlo (22 km)
22. Venlo-Roermond (31 km)
23. Roermond-Pey (Echt) (21 km)
24. Pey (Echt)-Sittard (18 km)
25. Sittard-Strabeek (21 km)
26./27. Strabeek-Maastricht-Pietersberg (15 km)

De Groene Streep
De Groene Streep

Het Pieterpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van LAW’s en staat in detail beschreven in twee wandelgidsen die worden uitgegeven door het Nivon.

Op de Sint Pietersberg sluit het Pieterpad zoals gezegd aan op de Europese GR5, die tevens onderdeel is van wandelroute E2. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs.

Het pad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en haar Groningse vriendin Bertje Jens. Op 21 april 2006 is er in Vorden, halverwege het Pieterpad, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis (zoon van Toos Goorhuis) en fotograaf Wim van der Ende.

In de loop van de tijd zijn er heel wat wijzigingen in het tracé van het pad gekomen. Deze wijzigingen kunnen voortgekomen zijn uit wijzigingen in het landschap zelf, zoals de aanleg van de A73. Belangrijker voor de wandelaar zijn echter die veranderingen waarbij naar mooiere routes is gezocht, vanuit landschappelijk oogpunt. Er zijn door natuurontwikkeling tal van nieuwe mogelijkheden bijgekomen en de route loopt nu steeds meer over onverharde paden. Met de herdenking van het 25-jarig bestaan van het pad op 25 oktober 2008 in Vorden werd een vernieuwd noordelijk tracé (deel I) gepresenteerd. In 2010 volgde het vernieuwde zuidelijke tracé (deel II).

Hieronder staat ook de routekaart van deze wandeling afgebeeld.