Zuiderzeepad

Vuurtoren 'Paard van Marken'
Vuurtoren ‘Paard van Marken’

Het Zuiderzeepad staat voor eindeloos wandelen langs oude zeedijken, open water en weidevogelgebieden. Maar het voert ook door uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Het zijn stuk voor stuk waardevolle landschappen. Landschappen waarvan een groot aantal een beschermde status heeft. Het pad rijgt talloze monumentale stadjes en dorpen aaneen. Het pad voert langs Hanzesteden als Kampen en Elburg, de Gouden Eeuw van Amsterdam, de geur van gerookte paling in Volendam, vestingen als Naarden en langs boerendorpen als Blaricum.

IJssel bij Kampen
IJssel bij Kampen

Doorbraakkolken en stoomgemalen herinneren aan de strijd tegen de zee. Het pad dwaalt af van de kust naar eveneens waardevolle landschappen: de bossen, heidevelden en zandverstuivingen van ’t Gooi, Veluwe en Gaasterland, het kleinschalige boerenland van de Gelderse Vallei en Vollenhove, de rivierdelta van de IJssel, veenderijen van NW-Overijssel en de grote meren in Friesland. En steeds de herkenning van de oude kust!

Reisverslag:

Klik op de volgende linken voor het gpx-bestand (GPS eXchange Format) en voor het gdb-bestand (Garmin Database).

We hebben de route van ruim 400 kilometer, de zogenaamde LAW8, in 20 etappes verdeeld. Dat was nog de oude route tussen Enkhuizen en Stavoren. Sinds 2017 is het Zuiderzeepad een volledige ronde geworden, inclusief de Afsluitdijk.
Klik op de linken in de lijst hieronder voor een foto-indruk van de etappes.

1. Enkhuizen-Schellinkhout (22,2 km)
2. Schellinkhout-Warder (19,5 km)
3. Warder-Volendam/Marken (19,4 km)
4. Volendam-Holysloot (22,6 km)
5. Holysloot-Amsterdam (15,7 km)
6. Amsterdam-Muiden (19,1 km)
7. Muiden-Bikbergen (18,3 km)
8. Bikbergen-Eemdijk (22,1 km)
9. Eemdijk-Oldenaller (20,1 km)
10. Oldenaller-Koudhoorn (17,2 km)
11. Koudhoorn-Leuvenum (15,8 km)
12. Leuvenum-Doornspijk (24,7 km)
13. Doornspijk-Kampen (25,8 km)
14. Kampen-Genemuiden (21,1 km)
15. Genemuiden-Blokzijl (21,1 km)
16. Blokzijl-Scherpenzeel (19,6 km)
17. Scherpenzeel-Lemmer (25,9 km)
18. Lemmer-Sloten (14,8 km)
19. Sloten-Rijs (21,5 km)
20. Rijs-Stavoren (16,1 km)

Natuurreservaat Rottige Meenthe
Natuurreservaat Rottige Meenthe

Het Zuiderzeepad trekt door een groot aantal provincies van Nederland: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Friesland.

De route volgt van Enkhuizen tot Amsterdam nagenoeg de voormalige Zuiderzeedijk, thans de dijk van het IJsselmeer, via Hoorn, Volendam en Monnickendam. Na Amsterdam wordt via Muiden en Muiderberg de kust gevolgd tot bij Naarden, en vervolgens via Laren naar Nijkerk.

Hierna gaat de route langs akkers en weilanden en door de bossen van de Veluwe naar Nunspeet. Vanaf daar gaat het door weilanden naar Elburg en Kampen. Vanaf Kampen gaat de route via Genemuiden en Vollenhove naar Blokzijl, en door de natuurgebieden de Weerribben en Rottige Meenthe naar Ossenzijl en naar Lemmer.

Na Lemmer worden Sloten (Sleat) en Balk aangedaan. Na Balk loopt de route door mooie oude bossen in Gaasterland (De Starnuman Bossen, het Lycklamabosch en de Rijster Bossen) uitmondend bij het Mirnster Klif. Vanaf Laaksum (Laaxum) wordt weer de voormalige Zuiderzeedijk gevolgd, en langs het Rode Klif wordt Stavoren (Starum) bereikt.

Hieronder staat ook een routekaart van deze wandeling afgebeeld.